По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

K: Свят |

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Фон дер Лайен през днешния ден е на посещаване в Северна Македония, с цел да разиска намирането на решение за разногласието с България

Какво се случи? Днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещаване в Скопие и Тирана на фона на продължаващите старания на Брюксел да откри решение за разногласието сред България и Северна Македония. Програмата ѝ включва конференция с премиера Зоран Заев. По-рано представителят на Европейска комисия съобщи, че задачата на визитата е " потвърждаване на посветеността на Европейски Съюз към района ". И добави: " Това са сътрудници на Европейски Съюз, с които имаме доста мощни връзки, и визитата ще е мотив да се беседва за тези връзки, в това число и за този двустранен въпрос. "

Защо това е значимо? Между 28 и 30 септември Фон дер Лайен ще посети всички шест страни от Западните Балкани, искащи да влязат в Европейски Съюз, само че Северна Македония и Албания са първата ѝ спирка сега на засилена дипломатическа интензивност от Западна Европа. Македонското държавно управление все по-често приказва за допустимо начало на договарянията за еврочленство през декември. През ноември предходната година те бяха блокирани от разногласието сред София и Скопие. Преди Македония Фон дер Лайен беше в Румъния. Фактът, че тя няма да посети България, съгласно някои е индикативен за изолацията, в която е попаднала София поради позицията си по македонския въпрос. Goldman Sachs понижи прогнозата за растежа на Китай поради енергийната рецесия Какво се случи? Goldman Sachs е следващият банков колос, който понижава прогнозата си за икономическия растеж на Китай поради енергийната рецесия в страната. Очакванията в този момент са за напредък със 7.8% през 2021 година по отношение на предходните прогнози за 8.2%. От компанията показват като причина свиването на индустриалното произвеждане вследствие на спиранията в електроснабдяването.

Защо това е значимо? Според Goldman Sachs към 44% от китайската индустриална активност е наранена от енергийната рецесия. Японският финансов колос Nomura, капиталовата банка Morgan Stanley и Китайската интернационална финансова корпорация също намалиха икономическите си упования за страната поради нарушаванията в енергозахранването, породени от екологичните рестрикции, рестриктивните мерки в доставките и вдигащите се цени. Прекъсванията в електроснабдяването засегнаха първо индустриалния бранш, като доста уреди трябваше да спрат работа през последните седмици. След това рецесията се придвижи и към семействата - поданици на североизточните региони на Китай през последните дни се оплакват от прекъсване на тока и липса на отопление. Още значими вести от света: Победителят в немските избори - социалдемократът, от чиято поддръжка се нуждае за сформирането на държавно управление. Но Зелените и либералите първо възнамеряват да се видят между тях. А консервативният водач Армин Лашет е подложен на напън да се откаже от желанието си да опита да сформира коалиция.

на стойност 29.2 милиарда евро (14.2 милиарда грантове и 14.9 милиарда заеми). Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посети северната ни съседка през вчерашния ден, с цел да разгласи публично новината. В днешния ден предварителни заплащания съумяха да получат Австрия (в размер на 450 млн. евро) и Хърватия (818 млн. евро). Карта за районната държавна помощ бе съгласувана и утвърдена и за най-бедните райони в Полша.

Вместо пропадналата сделка за подводници с Австралия френското държавно управление подписа договорка с Гърция за продажбата на фрегати на стойност 3 милиарда евро. Споразумението е част от по-широкообхватен пакт за стратегическо военно и отбранително съдействие. Снимка на деня
Източник: Reuters Байдън получава бустър
Американският президент Джо Байдън получи третата си ваксина против ковид в Белия дом. Съединени американски щати ползват стратегия за бустърна имунизация, въпреки че слагането на дозите е в застой в някои елементи на страната.
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Фон дер Лайен през днешния ден е на посещаване в Северна Македония, с цел да разиска намирането на решение за разногласието с България
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР