По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят |

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -.
Какво следва за Германия след успеха на социалдемократите

Какво се случи? След вчерашните парламентарни избори в Германия към момента не знае кой ще е наследникът на канцлера Ангела Меркел и какво ще бъде идващото държавно управление. Очакванията са, че тези въпроси ще останат без отговор още дълго време. Според неокончателните резултати Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели 25.7% от гласовете и това й дава минимална преднина пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и техния баварски сътрудник Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават 24.1%. Този фотофиниш оставя претендентите за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц и на консерваторите Армин Лашет вкопчени в мъртва хватка в борбата за поста на Меркел.

Защо това е значимо? Сега предстоят продължителни договаряния за сформиране на държавно управление, което по всяка възможност ще включва три партии. Двете най-вероятни обединения, които ще разполагат с болшинство в Бундестага, са така наречен " Ямайка " (ХДС/ХСС, Зелените и либералите) и " Светофар " (ГСДП, Зелените и либералите). Така за първи път двете по-малки партии държат всички козове. Предвид огромните взаимни отстъпки, които ще би трябвало да се създадат за евентуалната бъдеща трипартийна коалиция, съставянето й до края на годината наподобява под въпрос. Англия краткотрайно анулира закона за конкуренцията поради рецесията с горивото Какво се случи? Британското държавно управление краткотрайно анулира закона за конкуренцията в петролния бранш, с цел да разреши на доставчиците да съгласуват реакцията си във връзка с дефицита на гориво в страната. Тези ограничения идват в отговор на дългите опашки по бензиностанциите, откакто терзанията за нарушение на доставките на гориво доведоха до паническо изкупуване. Властите са обмисляли потреблението на армията при шофирането на цистерните за доставяне, само че от енергийното министерство в последна сметка обявиха, че казусът не е чак толкоз огромен.

Защо това е значимо? По данни на Асоциацията на търговците на нефт на дребно към две трети от 5500 бензиностанции, които са част от нея, към този момент нямат гориво, а в останалите то или мощно е намаляло, или скоро ще свърши. Липсата на водачи на цистерните за доставяне е част от по-голям дефицит на водачи, отразил се на разнообразни промишлености през последните месеци, в това число на супермаркетите. През последните дни някои доставки на гориво бяха наранени, което провокира паническо изкупуване и опашки по бензиностанциите. Още значими вести от света: в редица заводи, в това число такива, които са снабдители на Apple и Tesla , а някои магазини работят на свещи. Страната страда от дефицит на електрическа енергия на фона на рекордната цена на въглищата, довела до ограничавания в използването.

. Вече седмица етнически сърби стачкуват поради решението да се наложи краткотрайна косовска регистрация на влизащи от Сърбия коли, което е отговор на употребена от Белград процедура по отношение на влизащите в Сърбия от Косово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР