По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

К: Свят: Ракети бяха изстреляни по летището в Кабул, Северна Корея може да е възобновила работата на ядрен реактор

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -. Ракети бяха изстреляни по летището в Кабул ден преди края на американското евакуиране
Какво се случи? Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул, само че са били прехванати от американската противовъздушна отбрана. От Белия дом оповестиха, че предотвратената офанзива не е прекъснала евакуационните дейности на летището. Същевременно от Пентагона оповестиха, че са наясно със известията за потърпевши цивилни лица след нанесен въздушен удар от американски дрон по движеща се кола в Кабул в неделя. Вчера американските сили оповестиха, че с удара е взривена кола-бомба, планувана за нов атентат по летището в Кабул. Колата е прекосявала през жилищен квартал, а при американския удар са починали 10 души, измежду които шест деца.

Защо това е значимо? От Афганистан са евакуирани 114 хиляди души в седмиците, откакто талибаните влязоха в столицата и възвърнаха ръководството си. Двадесет години след влизането си в страната Съединени американски щати в този момент я напущат, като качват на последните полети собствен дипломатически и боен личен състав. Крайният период за изтеглянето на Съединени американски щати е 31 август.
Източник: Reuters
Ураганът " Айда " отслабна през днешния ден до тропическа стихия, откакто през вчерашния ден връхлетя Мисисипи и Луизиана като вихър от четвърта степен с ветрове от 240 км/ч. " Айда " взе една жертва и остави без ток град Ню Орлийнс.
Северна Корея може да е възобновила работата на значим нуклеарен реактор
Какво се случи? Северна Корея евентуално е възобновила работата на основен нуклеарен реактор след тригодишна пауза, демонстрира отчет на Международната организация за атомна сила. Сателитни фотоси на 5-мегаватовия реактор, който може да създава плутоний, сочат към тази опция. Данните на организацията демонстрират, че оборудването в Йонбьон работи от юли. Оттогава има индикации за изпускане на охлаждаща вода, което е доказателство за работата на реактора, се споделя в отчета. " Продължаването на нуклеарната стратегия на КНДР е очевидно нарушаване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи организацията.

Защо това е значимо? Това е главният нуклеарен комплекс на Северна Корея, който спря работа към срещите на водача Ким Чен-ун с предходния американски президент Доналд Тръмп. Ким Чен-ун оферираше и окончателното му затваряне в подмяна на отпадането на икономическите наказания против страната му. Сделка обаче не беше реализирана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР