По-добре полицията да беше застреляла двойния убиец Стоян Зайков-Чане, а

...
По-добре полицията да беше застреляла двойния убиец Стоян Зайков-Чане, а
Коментари Харесай

Криминален психолог обясни защо полицията е трябвало да застреля Чане преди да се самоубие!

По-добре полицията да беше застреляла двойния палач Стоян Зайков-Чане, а не той самичък да си постави завършек на живота. Това съобщи известният престъпен психолог Тодор Тодоров във връзка развръзката на екшъна от Костенец.


Психологът Тодор Тодоров

„ Мнозина ще ми кажат, че съм кръволок, само че този човек е лишил два живота и имаше възможност да отнеме още. Затова за мен е добре да знам, че когато някой заплашва сигурността на хората, се взимат бързи и съответни ограничения това да спре”, съобщи още Тодоров в изявление пред TrafficNews.

Той беше безапелационен също, че сътрудниците му психолози от Министерство на вътрешните работи са работили съответно, когато са съобщили непосредствено на сина на Зайков за гибелта на татко му. За това описа неговата вуйна Надя Шишкова, сестра на убитата Милена Шишкова, която укори чиновниците на Министерство на вътрешните работи, че са подходили прекомерно брутално към 14-годишния Стивън .

„ Когато се е случило нещо трагично с даден човек, би трябвало да съобщиш на неговия родственик или непосредствен новината за гибелта като факт. Задачата ти като психолог е да поемеш цялата следваща страст на опечаления.

Криминален психолог изясни по какъв начин Чане е съумял да се гръмне с пушка в торса

И по-късно да го подкрепиш и окажеш помощ да се възвърне. Не може да направиш викторина, до момента в който той самичък стигне до правилния отговор, тъй като това щяло да го пощади”, безапелационен беше Тодоров.

Предлагаме цялото изявление с престъпния психолог, който сред 1999 до 2012 година работи като шеф бранш „ Криминална психология” в Института по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи. Тодоров е взел участие в разкриването на тежки закононарушения, в договаряния при взети заложници, както и за преодоляване на сериозни обстановки.

Ето какво още сподели криминалият психолог за трагичната обстановка, поради която цяла България бе на нокти дни наред:

- Г-н Тодоров, очаквахте ли сходна развръзка на интервенцията по издирването на обвинения за двойно ликвидиране Стоян Зайков-Чане, който най-после се самоуби?
- На мен повече ми се искаше да имам вяра, че полицията е тази, която съумява да в профил Стоян Зайков като опасност за обществото. Защото, като елементарен жител, за мен е добре да знам, че когато има подобен човек, грозящ сигурността на хората, се вземат бързи и съответни ограничения той да бъде спрян.

Да, доста хора в този момент ще кажат, че съм неприятен и кръволок, само че Зайков е лишил два живота и имаше възможност да отнеме още. Затова някак си, може би предвид на това което работя към този момент толкоз години, няма по какъв начин да скърбя за гибелта му.

- Какъв е вашият коментар за Зайков. Мнението на престъпните психолози от Министерство на вътрешните работи, които работеха по случая, беше, че той е тежък умопобъркан, че е асоциален, затворен и е възнамерявал убийството?
- Ако той по ревностни аргументи е направил първото ликвидиране на брачната половинка му, това значи, че е човек с елементарно ранимо его, с тежък нарцистичен проблем. Такъв човек ще му бъде доста мъчно да се съобщи или да се остави да бъде заловен. Така или другояче, да отнемеш човеши живот, единствено по себе си значи, че не си в нормата.

Ако отнемеш втори живот, към този момент сигурно можем да приказваме за съществуване на психопатни характерности. Когато се криеш 20 дни в гората като Тарзан, тогава към този момент можеш да си сигурен, че ги имаш. Хората сме обществени същества и имаме потребност от най-близкото си обществено обграждане.

Когато ти се откажеш от всичко това и избереш самотата и отшелничеството, това към този момент приказва що за човек си. Ако си го правил и преди години, към този момент с безспорна сигурност този човек има психопатни характерности.

- Луд човек ли е бил Зайков?
-
Със сигурност този човек, с цел да не желае да се покаже толкоз време и да се крие, си дава сметка какво е направил и какво го чака. Щом се страхуваш от това, значи не си вманиачен

- Може ли ревността да трансформира един човек в палач?
- Ако става въпрос единствено за ревностни подбуди, това значи едно. Ако обаче има нещо друго към убийството на Милена Шишкова, това тотално трансформира нещата. Имам поради, че тук там се прокраднаха отзиви, че е открито някакво количество наркотични субстанции. Това тотално би трансформирало психологическия портрет на Зайков.

- Защо Зайков се простреля откакто 20 дни се укрива и отхвърляше да се съобщи?
- Ние не знаем с какъв запас от боеприпаси е разполагал, когато е бил обкръжен. Може това да му е бил последният патрон. Не знам, само че е прекомерно евентуално.

- Роднини на Милена Шишкова споделиха, че са извънредно възмутени от държанието на престъпните психолози за директния метод, по който са съобщили на сина й, че татко му Стоян Зайков е погубен. Става въпрос за репликата: „ Всичко завърши! Баща ти е мъртъв”. Как се действа при подобен случай? Когато би трябвало да съобщиш на едно дете, че някой от околните му е мъртъв?
- Това е доста характерна материя, може би една от най-трудните елементи в нашата работа. Когато съобщаваш на някого, че с негов непосредствен или родственик се е случило нещо неприятно, би трябвало да го кажеш непосредствено като факт. Задачата ти не е просто да го съобщиш, а да поемеш в началото цялата тази страст, която ще се стовари и излезе от индивида.

Никога нямаш гаранции каква ще бъде тази страст. Защото хората в мощно стресови обстановки могат да реагират парадоксално. Могат даже да се разсмеят, само че това ще е един невротичен смях. В никакъв случай не значи, че на индивида насреща му е радостно.

Когато се оповестява сходна вест в действителност се подхожда с самообладание, емпатия и обгрижване. Но първото и най-важното е нещата да се оповестяват такива, каквито са. Не можеш да направиш викторина и човек да стигне надали не самичък до правилния отговор, тъй като това ще бъде по-щадящо за него.

Да, ти ще му кажеш, че неговият непосредствен е умрял. След което задачата ти в действителност е да оставиш индивида да мине през страстта. Пак споделям, при всеки случай е самостоятелно. И по-късно към този момент да го подкрепиш. Да му окажеш помощ да се възвърне. После дружно да решите по-дългосрочно какво следва. За да може въпреки всичко фокусът му да бъде върху нещо градивно, а не върху това, което се е случило като травматичното събитие.

- Все отново по какъв начин оценявате държанието на вашите сътрудници престъпни психолози?
- Чух, четох и гледах всевъзможни волни тълкования на тази тематика. Първо, извънредно неприлично е по тази тематика да се изричат сътрудници, бих ги нарекъл в кавички. Няма по какъв начин един непокътнат експерт да се изрича, когато не е добре осведомен със случая. И да дава квалификации. Единствено и единствено, обслужвайки личното си професионално его.

Всяка една дума или фраза, извадена от подтекста на едно такова събитие, може да звучи гадно. И това обаче е въпрос на интерпретация.

- Чуха се обвинявания от роднините на Стивън Зайков, че той е бил държан гладен и жаден, с цел да спомага на полицията при издирването на татко му.
- Категорично не одобрявам тези изказвания, тъй като това няма по какъв начин да се случи. 100 % съм сигурен в това нещо. Това са долни тълкования за усилване на резултата от търсеното подстрекателство.

Много постоянно изследваните лица по време на един подобен развой не желаят да пият вода или да се хранят. Но съм 100 % сигурен, че неведнъж ще им бъде препоръчано това. Все отново не можеш да го накараш един човек да се храни или да пие, в случай че той няма такава нужда.

Много постоянно след такова изявление в действителност може към този момент да се усети. Защото по време на самото изявление индивидът е активизиран. И това се прави безусловно целеустремено, с цел да може да има някакъв резултат от това изявление. Когато тази активация завърши, той може да се усети, че е гладен и жаден. Но това не значи, че преди този момент съзнателно е държан по този начин.

- Кое е по-важно за психолога като в тази ситуация със Стивън Зайков. Да стигне до някаква информация или да се погрижи за психическото положение на детето?
- И двете неща са значими. Защото въпреки всичко имаш цел на това изявление, която би трябвало да постигнеш. Но в същия миг не би трябвало да се държиш необмислено с разпитвания.

Наскоро имах случай, при който едно дете е било на жертва на педофил. Издевателствата са почнали, когато е било на 12-годишна възраст. През цялото време се опитваше да прикрие кой е същинският направил на закононарушението. Доста дълго време говорихме с него, до момента в който то най-после се отпусне и му спечелихме доверието да ни каже за виновника. И от самото начало детето не искаше нито вода, нито храна. Накрая, до момента в който ни разказваше какво и по какъв начин се е случило, естествено го претърпя. Чак по-късно детето към този момент изиска да се нахрани и да пие вода, тъй като почувства апетит и жадност.

- Имаше упреци към престъпните психолози и служителите на реда по случая в Костенец, че не са могли да извлекат задоволително информация от сина на Стоян Зайков?
- Подобни изказвания са ми доста „ любими”. На такива критици аз постоянно има давам опция да реализират това, което аз или някой различен мой сътрудник не е съумял.

Нерядко ми се е случвало да работим около даден случай и примерно използваме някакви научни способи, с цел да можем да стигнем до истината. И най-после N-тия проверяващ ми каже: „ Според мен, не е тоя човек, който ти казваш, че е. “ И аз споделям: „ Чудесно! Значи тогава знаеш кой е? И той споделя: „ Ми, не, незнам… “. Значи, до момента в който не знаеш кой е, не можеш да ми казваш кой не е!

Това съм го виждал доста постоянно в Министерство на вътрешните работи, а и като цяло в България хората не се пробват да свършат по-добре работата. Опитват се да покажат, че някой различен не е приключил задоволително работа, колкото те биха могли.

- А вие чухте ли се с вашите сътрудници, които работят със Стивън Зайков. Те усещат ли се демотивирани, афектирани и изобщо по какъв начин са тези хора?
- Когато денонощия наред си зает с публично важен случай, който завърши, ти по този начин или другояче си изтъркан. И когато върху теб се създадат опити да се изсипят мръсотии е напълно обикновено да си демотивиран. Да си погнусен, да не искаш повече да се занимаваш с това. Да си на прага на бърнаут. Аз по-скоро се надявам, че това няма да им се случи и сътрудниците ми ще намерят задоволително сили и мотивация да продължат нататък. Не споделям всички, само че огромна част от сътрудниците ми, които не престават да работят в Института по престъпна логика на психиката, в действителност са страхотни специалисти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР