"По-добре ли е да се ангажираме с руския президент Владимир

...
"По-добре ли е да се ангажираме с руския президент Владимир
Коментари Харесай

Съюзниците на Украйна не са единодушни за края на войната  Въпросът, който се задава, е дали да се върнем към Студената война или не  

"

По-добре ли е да се ангажираме с съветския президент Владимир Путин поради нашествието му в Украйна или да го изолираме? Трябва ли Киев да направи отстъпки, с цел да постави завършек на войната, или това ще окуражи Кремъл? Струва ли си усилването на глобите против Русия да докара до съпътстващи вреди?

Това са някои от въпросите, които слагат на тестване интернационалния алианс, който бързо се сплоти към Украйна в дните след съветското навлизане, само че който три месеца след началото на войната е под напрежение, обявиха публични лица и дипломати пред "Ройтерс ".

Тъй като западните държавни управления се борят със спираловидната инфлация и разноските за сила, страни като Италия и Унгария приканиха за бързо преустановяване на огъня. Това би могло да проправи пътя за понижаване на глобите и преустановяване на блокадата на украинските пристанища, която задълбочи рецесията с продоволствената сигурност на най-бедните в света.

Украйна, Полша и балтийските страни обаче предизвестяват, че на Русия не може да се има вяра, и настояват, че прекратяването на огъня ще ѝ разреши да затвърди териториалните си победи, да се прегрупира и да предприеме нови набези.

Руснаците "разпространиха концепцията, че това ще бъде изтощителна война, че би трябвало да седнем към масата и да търсим консенсус ", съобщи почитан украински чиновник пред Ройтерс.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи, че желае Русия да бъде "отслабена ", а президентът Джо Байдън прикани Путин да бъде преследван за военни закононарушения. Британският министър-председател Борис Джонсън съобщи, че Киев не би трябвало да бъде принуждаван да одобри неприятно спокойно съглашение и че Украйна "трябва да победи ".

Германия и Франция останаха по-двусмислени, като дадоха обещание по-скоро да попречат на успеха на Путин, в сравнение с да го победят, като в същото време поддържаха нови строги наказания.

"Въпросът, който се задава, е дали да се върнем към Студената война или не. Това е разликата сред Байдън, Джонсън и нас ", съобщи пред Ройтерс съдружник на френския президент Еманюел Макрон.

През февруари Русия стартира по този начин наречената "специална интервенция " в Украйна, заявявайки, че тя е нужна, с цел да отърве страната от рискови националисти и да понижи военния потенциал на Украйна - цели, които Западът осъди като безпочвен предлог.

Оттогава Москва твърди, че военната поддръжка от страна на Вашингтон и съдружниците му удължава войната и възпира Украйна от мирни договаряния. През март Кремъл изиска от Украйна да приключи военните дейности, да промени конституцията си, тъй че в нея да залегне неутралитет, да признае Крим за съветски и да признае източните сепаратистки региони за самостоятелни страни като изискване за мир.

Украинските и френските източници, както и чиновници от други страни, с които Ройтерс се съветва за този материал, са поискали анонимност, с цел да приказват свободно за чувствителни дипломатически въпроси и политики в региона на сигурността.
Разногласията могат да станат още по-ясно изразени, защото глобите и войната се отразяват отрицателно на международната стопанска система, което крие риск от вътрешнополитически митинги и играе в интерес на Путин.

"Още през цялото време беше ясно, че с времето ще става все по-трудно - настава умората от войната ", съобщи естонският министър-председател Кая Калас в изявление за CNN.

"Възможно е да има разлика сред тези страни, които имат доста по-добри съседи от нас, и тези, които имат друга история като нас, балтийските страни и Полша. "

Справяне с господин Путин

Макрон предизвести, че възможен мир не трябва да "унижава " Русия, както е станало с Германия през 1918 година

Той, както и немският канцлер Олаф Шолц, поддържат отворени канали за връзка с Кремъл, което провокира неразбиране в по-ястребово настроените страни. Президентът на Полша съпостави диалозите с диалози с Адолф Хитлер по време на Втората международна война.

"В някакъв миг ще би трябвало да се оправим с господин Путин, в случай че няма дворцов прелом. И още повече, че тази война би трябвало да бъде допустимо най-кратка ", съобщи съдружникът на Макрон.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА
Стив Ханке: Разходите, свързани със глобите против Русия, ще бъдат зашеметяващи
Русия: Ще отговорим на скупчването на сили на НАТО в Полша
Съединени американски щати знае по-малко за проектите на Украйна, в сравнение с за тези на Русия
Шолц съобщи, че неговите и на Макрон диалози с Путин са били употребявани за предаване на твърди и ясни послания, и акцентира, че глобите против Русия няма да бъдат прекъснати, в случай че Путин не изтегли войските си и не се съгласи на спокойно съглашение, задоволително за Киев.
Въпреки това един от членовете на екипа на Шолц съобщи пред Ройтерс, че формулировката на Макрон е била "неудачна ". Някои френски дипломати също показаха частни запаси по отношение на позицията на Макрон, като обявиха, че тя рискува да отчужди Украйна и източноевропейските съдружници.

Въпреки че е признателна за поддръжката на Запада, Украйна се възмущава от предложенията да отстъпи територия като част от съглашението за преустановяване на огъня и от време на време слага под въпрос дали съдружниците ѝ са вярно обединени против Русия.

Предупреждението на Макрон да не се унижава Русия накара външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба да предизвести, че Франция унижава единствено себе си, а връзките на Киев с Шолц са хладни.

"Ние нямаме черква в целия Европейски съюз. Не си вършим никакви илюзии по този въпрос ", съобщи високопоставеният украински чиновник, визирайки английския министър-председател от времето на войната Уинстън Чърчил.

Служител на френското председателство съобщи, че "в това, което споделя президентът, няма дух на отстъпки във връзка с Путин или Русия ". Франция желае украинска победа и възобновяване на украинските територии, сподели служителят, а разговорът с Путин е "не да вършим взаимни отстъпки, а да споделяме нещата такива, каквито ги виждаме ".

Представител на американската администрация съобщи, че Вашингтон е по-скептичен към добросъвестните дейности на Русия, само че отхвърли да има "стратегически разлики " сред съдружниците.

Говорител на Държавния департамент съобщи пред Ройтерс, че Съединени американски щати, работейки дружно със съдружниците, са "постигнали резултати " за Украйна - със наказания, трансфер на оръжия и други ограничения - макар че още преди нашествието скептиците са поставяли под подозрение единството на алианса. Целта, сподели представителят, е била да се сложи Украйна в мощна позиция за водене на договаряния.

Русия разхлабена?

Във връзка с мненията на Остин първият чиновник съобщи, че Вашингтон няма желание да трансформира управлението на Русия, само че желае да види страната отслабена дотам, че да не може да извърши още веднъж сходно нахлуване против Украйна.

"Всички се концентрираха върху първата част от казаното от Остин, а не върху втората. Искаме да забележим Русия отслабена дотам, че да не може да извърши нещо сходно още веднъж ", сподели служителят.

Един немски държавен източник съобщи, че задачата на Остин да отслаби Русия е проблематична. Според източника е тъпо, че немският министър на външните работи Аналена Баербок, от съдружния сътрудник на Шолц - Зелените, е подкрепила тази цел, защото тя усложнява въпроса по кое време въобще могат да бъдат анулирани глобите, без значение дали Украйна се съгласи на спокойно съглашение или не.

Германски държавни източници също по този начин обявиха, че са обезпокоени, че някои на Запад може да подтикват Украйна към нереалистични военни цели, в това число връщането на анексирания от Русия през 2014 година полуостров Крим, което може да удължи спора.

Баербок обществено съобщи, че глобите ще би трябвало да останат в действие, до момента в който съветските войски не се изтеглят от Крим.

Междувременно посланикът на Украйна в Германия неведнъж подлага на критика Германия, че се бави с изпращането на тежки оръжия за Украйна, макар че Берлин твърдо пази досегашната си поддръжка.

Старшият консултант на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк алармира за разочарованието на Украйна:

"Русия не би трябвало да побеждава, само че ние няма да дадем тежки оръжия - това може да обиди Русия. Путин не би трябвало да губи, само че няма да постановяваме нови наказания. Милиони ще гладуват, само че ние не сме подготвени за военни конвои със зърно ", написа той в Туитър на 31 май.

"Повишаването на цените не е най-лошото, което чака един либерален свят с такава политика ", сподели той.

www. dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР