По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е

По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е ...

Гешев докладва на Брюксел: Разследваме Борисов най-прецизно


По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са всички възможни и необходими действия. Това отговаря главният прокурор Иван Гешев на поредната порция въпроси на евродепутатите от подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Отговорите на главния прокурор бяха публикувани късно в петък на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.

Новите въпроси бяха зададени след второто изслушване на българските власти от подгрупата, което бе на 8 януари. И тогава, както и през август миналата година нито Борисов, нито Гешев се явиха пред евродепутатите. А след изслушването дойдоха и допълнителни въпроси. Към Гешев има питания както за преписките за записите на Борисов, снимките от спалнята му и "Барселонагейт", така и за правомощията на главния прокурор и дали и как се намесва по конкретни дела.

В отговорите се обяснява, че дори и главният прокурор не може да разгласява информация за досъдебните производства без разрешението на наблюдаващия прокурор.

Все пак от тях се разбира, че

 

делото "Барселонагейт" на практика е на трупчета.

 

Прокуратурата твърди, че няма нова информация от Тогава тя обясни, че след сигнал от БОЕЦ до главния прокурор, Специализираната прокуратура е започнала преписка по публикацията в "Ел Периодико". Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително от премиера Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица.

Потърсено беше и съдействие от Великобритания и от Испания. "Ел Периодико" публикува и нова информация за продажбата на къщата. На 10 юли 2020 г. Испания отговори, че разследването там се води от органите на реда агенция Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Барселона. Разследването е класифицирано като "поверително", поради което изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти", се казваше в отговорите миналия септември. Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания, обяви тогава държавното обвинение.

По делото за на премиера са извършени абсолютно всички възможни и необходими действия и

 

разследването е спряно заради неразкриване на извършителя,

 

пише прокуратурата. информира ЕП, че задълбочен анализ е констатирал, че няма данни за извършено престъпление. Всъщност в тази проверка прокуратурата дори не си направи труда да изясни Борисов ли е записан.

"Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?", попитаха Гешев евродепутатите. Искаха да знаят и дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов с записите, че дава инструкции на държавни органи.

Гешев им отговаря, че "главният прокурор и заместниците му не осъществяват ръководство и надзор по конкретни дела, поради което не бихме могли да ви предоставим исканата от вас информация по въпроси от 2 до 4 (за делата на Борисов, б.а.).

Източник: segabg.com