По данни на Световната здравна организация всяко 110-то дете се

...
По данни на Световната здравна организация всяко 110-то дете се
Коментари Харесай

Как са приемани децата с аутизъм в образователната система в България?

По данни на Световната здравна организация всяко 110-то дете се ражда с аутизъм. А на всеки 21 минути се слага диагноза за аутистично разтройство.

Днес ще влезем в постройката на, чиято задача е образованието на експерти и основаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм.



Посреща ни Владислава Цолова , която е ръководител на сдружението и родител на дете с такава диагноза.



Сдружение „ Аутизъм през днешния ден “ е учредено от експерти в региона наприложния поведенчески разбор, общественици и родители на деца с аутизъм.





Oтчитайки високата потребност в страната ни и базирайки се на международната статистика, заради неналичието на такава за България, с дружението е приело предизвикването да построи Центрове за образование на приложни поведенчески аналитици в цяла България и да даде опция за професионално развиване и придобиване на познания в област, непозната досега в България.



Въпреки компликациите при намирането на експерти, които да образоват деца с аутизъм, госпожа Владислава Цолова реализира задачата си да сбъдне фантазията на генерации родители и да потвърди, че аутизмът не е присъда, а битка за акомодация към обществото . Любовта, с която тя ни споделя историята на сдружението ни вдъхва религия, че положителното съществува. И ще го има още дълго, в случай че и ние продължим задачата да бъдем негови посланици.



" В момента се намира в първия център по поведенческа терапия в квартал Горубляне, само че всичко стартира доста по-рано с диагностиката на сина ми. През 2004г., когато той беше едвам на 4 години, го диагностицираха с аутистично разтройство във високия набор. Както всички родители, по този начин и аз прекосих през всички стадии на отказване, неприемане, обвиняване, имах чувството, че са ми сменили детето. След това стартира битката за осведоменост на обществото. Самата аз не бях чувала за аутизъм дотогава. Смятах, че обществото първо би трябвало да чуе, а по-късно да се борим за заслужен живот на персони с аутизъм. ", показа ръководителят на сдружението госпожа Владислава Цолова.

Целият диалог с нея за живота с аутизъм, битката за акомодация и задачата на центровете, може да видите ТУК.

 

Репортаж на Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР