По данни на Пътна полиция от началото на годината са

...
По данни на Пътна полиция от началото на годината са
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на катастрофи, причинени от мотоциклетисти

По данни на Пътна полиция от началото на годината са станали 140 тежки случая, а починалите мотоциклетисти са 23. За цялата 2018 година в произшествия са починали 41 мотористи. Какви са рисковете за движещите се на две колела, какви нарушавания вършат и има ли приемливост сред тях и водачите на коли? Отговорите вижте в репортажа от акцията " Пази фамилията си на пътя " на Българска национална телевизия и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Те са бързи, шумни и се появяват ненадейно.
Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: Шофьорите не са постоянно готови за това, че се показваме и не ни виждат.Лъчезар Панков - водач на автомобил: Не ги чакам. Винаги отдясно или отляво ми се появяват, сред две редици коли. Има състезатели, които не може да се оправят, има и други, които по-внимателно карат.Мария Ботева - " Пътна полиция ": Много младежи, управлявайки мотоциклети, губят живота си. Смъртта настава най-често във възрастовата група при мотоциклетистите над 25 години.
23-ма мотоциклетисти са починали при произшествия от началото на годината. Сред най-честите нарушавания на мотористите са каране с несъобразена скорост и неправилни маневри.
Инспектор Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП: Едно от честите нарушавания е нахлуване в лентата за насрещно придвижване при маневра изпреварване и при други типове маневри - като да вземем за пример предприемане на завиване.
Според мотоциклетиста Георги Янчев постоянно неправилните маневри в града се дължат на рискови кръстовища.
Георги Янчев - мотоциклетист: Много постоянно сме очевидци на ПТП-та, при които мотористът потегля да прави ляв завой, който не е предпазен. Особено в центъра на София. Вечер слънцето, когато свети против очите на лидера, който идва, той не го вижда. Трябва да се поправят светофарните уредби. Повече предпазени леви завои, повече загради, които да пречат на водачите на коли да вършат противоположни завои и непозволени маневри.Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: В градска среда различен проблем е надлежно и самата инфраструктура. Камъните по пътя, пясъкът, локвите.
Асен Цеков е неврохирург, който обича високите скорости. Преживял е няколко произшествия. Казва, че не неприятното време, а самочувствието пречи на мотоциклетистите.
Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: В операционната адреналинът е по-скоро стресов, тогава даваш всичко от себе си, до момента в който на мотора адреналинът по-скоро се свързва с прелестно преживяване. Големият зложелател на мотористите е егото, може би. Тъй като самата машина те подтиква да караш по-бързо, все по-бързо и да развиваш своите благоприятни условия.
Често, с цел да избегнат санкции, тези, които карат над рестриктивните мерки крият регистрационните си номера или карат без такива.
Инспектор Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП: Не редки са случаите, изключително в последно време се открива при инспекциите на служителите на реда, че регистрационните табели са закрити по някакъв метод. Не бива да имат такива неправилни мисли. Камерите са с високи резолюции, с задоволително положителни качества, с цел да може да бъде открит нарушителят, без значение от скоростта, с която е минал около техническото средство.
Друго постоянно нарушаване, което регистрират от " Пътна полиция " е, че мотоциклетистите карат без наложителната защитна каска.
Инспектор Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП: ЗДП задължава потреблението на защитна каска от лидера на мотоциклета, както и от пасажерите на мотоциклетите.Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: Когато возим някого на мотор, ние по закон носим напълно отговорност за него. Поради тази причина нашият пасажер би трябвало да е снабден тъкмо толкоз, колкото лидера.
За спомагателна отбрана е целесъобразно да употребявате и протектори.
Георги Янчев - мотоциклетист: Моят персонален съвет е ръкавици да се поставят наложително, макар топлото време. Дори при едно вървене, когато се спънете и паднете, първото, което подпирате на земята са ръцете ви. Допълнителни якета има, които са с защита.
Шофьори споделят, че избират да дават преимущество на мотоциклетистите, когато ги видят в страничните огледала.
Елизабет Дамянова - водач на такси: Опитвам се да му дам път. Той е единствено на две колела, аз на 4. Винаги са ми били симпатични. Стряскат ме колоездачите, мотористите не.Даниел Михайлов - водач на автомобил: Предпочитам в действителност, в случай че видя моториста, да му дам път, дано мине. Това няма да забави моето пътешестване с повече от няколко секунди.Георги Янчев - мотоциклетист: Автомобилистите от ден на ден ни вършат път по светофарите. Виждат, че ние се измъкваме бързо. Има схващане, има приемливост. Всеки един от нас, който кара, си е направил преценка и е видял в пътя къде да мине и по какъв начин да мине. Аз моите родственици персонално съм ги посъветвал като ме питат какво да вършат като видят моторист, отговорът ми е: " Нищо, той си е намерил пътя, от кое място да мине ". Така че няма потребност вие да предприемате маневри.
И още препоръки: Преди да се качите на мотора и да тръгнете на път, наложително би трябвало да ревизирате транспортното средство.
Георги Янчев - мотоциклетист: Всеки да си огледа налягането на гумите. Да си ревизира от мястото, откъдето е тръгнал, да ревизира спирачната система дали работи изрядно. Защото по време на престоя на мотоциклета може да е станал някакъв проблем.
Когато тръгнете на път наложително спазвайте отдалеченост.
Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: Поне би трябвало да има 5-10 метра спирачен път, с цел да се реагира съответно съгласно обстановката, в случай че автомобилът ненадейно спре.
Моторите не са чак толкоз шумни. Ние в допълнение, почтено казано, ги ошумяваме, с цел да може да притеглим вниманието върху себе си. За да може даже да не ни видят хората да ни чуят и да реагират.

При случай някои потърпевши разчитат на помощ от други мотористи в обществените мрежи.
Д-р Асен Цеков - неврохирург и мотоциклетист: Когато има случай с мотор, в нашата фейсбук група " Софийски мотористи " се пуска сигнал и всеки, който е свободен или е наоколо се отзовава и оказва помощ на потърпевшия с каквото може. Първа помощ, осведомление на околните, грижим се за мотора, каквото е належащо. Точно по тематиката, преди година-две се появи концепцията за курса ни за първа помощ, който организираме взаимно с поддръжката на ВМА. Пропорционално на растежа на мотористите се усилват и случаите.
От началото на годината са станали 140 тежки пътнотранспортни катастрофи по виновност на мотоциклетисти. В тях са починали 14 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР