По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители броят на

...
По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители броят на
Коментари Харесай

В Европа броят на регистрираните нови електромобили надхвърли този на дизеловите

По данни на Европейската асоциация на автомобилните производители броят на новите регистрации на електрически коли за първи път е надхвърлил броя на регистрациите на дизелови коли в Европа. Пазарният дял на електрическите автомобили е 14,2%, до момента в който делът на дизеловите коли е 14%. За интервала от януари до октомври в Европейски Съюз са регистрирани 1,23 млн. електрическия автомобил против 1,22 млн. дизелови автомобила. Електрификацията придобива все по-голямо значение за постигането на европейските цели в региона на климата. Плановете на Европейски Съюз включват еволюционен преход към нулеви излъчвания при новите леки коли и микробуси, което би трябвало да стане до 2035 година

Пазарният дял на електрическите коли през октомври е 14,2%, което е нарастване по отношение на 12% в края на предходната година. Делът на дизеловите коли от началото на годината е 14%. Автомобилите с бензинови мотори към момента съставляват една трета от пазара, до момента в който хибридните електрически коли имат дял от 28,6%. Продажбите на нови коли в Европейския съюз са се нараснали с 14,6% през октомври, с помощта на забележителното нарастване на продажбите на напълно електрически коли.

Броят на регистрациите на нови електрически автомобили в Европа доста набъбна през предишния месец – с 36,3% до 121 808 единици. Пазарите, които играят основна роля за това разширение, включват Белгия и Дания. И в двете страни се следи трицифрен процентен растеж. След спада през септември Германия – най-големият пазар на електрически автомобили в Европа – означи непретенциозен растеж от 4,3% през октомври, с което общият брой на продадените от началото на годината електрически автомобили доближи 1,2 млн. единици.

Хибридните електрически автомобили (HEV) набъбнаха с съвсем 39% през октомври, основно с помощта на растежа на трите най-големи пазара – Германия (+57,9%), Франция (+40,1%) и Италия (+28%). Това способства за общо нарастване от 29,8 %. Между януари и октомври 2023 година в Европа са продадени 2,2 млн. единици такива коли.

Продажбите на хибридни електрически автомобили с опция за включване към електрическата мрежа (PHEV) спаднаха с 5% на годишна база до 72 002 единици през предишния месец. Въпреки забележителния растеж в Белгия (+70,2%) и Франция (+34,2%), той не беше задоволителен, с цел да компенсира спада в Германия (-49%), най-големия пазар за plug-in хибриди.

За съпоставяне, през 2015 година дизеловите коли заемаха 50% от европейския пазар.

Както написа Electrek, в този момент, когато електрификацията е твърдо открита, създаването на дизелови мотори в Европа съвсем е спряно, а бензиновите мотори скоро ще бъдат сполетени от същата орис. Въпреки че BMW, да вземем за пример, възнамерява да продължи да създава мотори с вътрешно горене.

Електрическите коли са от решаващо значение за постигането на европейските цели в региона на климата. Европейски Съюз ще затегне рестриктивните мерки до 2025 година, като заложи понижаване на излъчванията на CO2 с 15% до 2025 година както за леките коли, по този начин и за микробусите. От 2030 година излъчванията от леки коли би трябвало да намалеят с 55% (в съпоставяне с равнищата от 2021 г.), а тези от микробуси – с 50%. До 2035 година всички нови коли и микробуси, регистрирани в Европа, ще имат нулеви излъчвания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР