По-дълги пешеходни зони и велоалеи в София, както и оформяне

...
По-дълги пешеходни зони и велоалеи в София, както и оформяне
Коментари Харесай

Повече велоалеи и пешеходни зони в Соофия, ще се оформят и фасадите на сградите


По-дълги пешеходни зони и велоалеи в София, както и оформяне на фасадите на постройките. Това се предлага в Доклад за градската среда, направен от световноизвестния проектант Ян Геел, заяви на конференция през днешния ден в Столичната община кметът Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет напомни, че датският експерт по градска среда е бил поканен преди година от Столичната община, с цел да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докладът демонстрира огромни провокации - смяна на метода на живот в града, означи Фандъкова. Предлага се удължение и образуване на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона, акцентира кметът. Предлага се също свързване на съществуващите велоалеи посред им, както и с центъра на града, което обаче, по думите на кмета, среща отпор от страна на водачите.

Четири са главните посоки в отчета на известния проектант, сподели основният проектант на София Здравко Здравков. Първото направление е обвързвано с градска еднаквост - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша.

Второто е за възстановяване на метода на напредване - посредством възстановяване на пешеходната мрежа, публичния превоз, велоалеите и пешеходните зони.

На трето място ще се работи и за разработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и публични места.

Подобряването и оформяне на фасадите на постройките и избрани типове градско обзавеждане е една от значимите рекомендации, върху която ще се работи, добави още Здравков.

Йорданка Фандъкова разясни, че част от ограниченията и решенията на казуса с достъпността към този момент се извършват. Действията по плана ще се осъществят в границите на повече от един кметски мандат, посочи тя.

Столичният кмет съобщи, че след издание на отчета специфичен екип, под управлението на основния проектант на София и заместник-кметове, ще приготви и стратегия с три типа ограничения.

Първите ограничения са краткосрочни, които са планувани с небосвод 2020 година Средносрочните ограничения би трябвало да се изпълнят до 2025 година, а дълготрайните - до 2030 година. Изпълнението на всички тези ограничения ще помогне за вярното обмисляне на града, счита основният проектант на София.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР