По четири точки над постигнатия резултат ще получат ощетените ученици

...
По четири точки над постигнатия резултат ще получат ощетените ученици
Коментари Харесай

Заради сбърканите формули, дават допълнителни точки на матурата за десети клас

По четири точки над постигнатия резултат ще получат ощетените възпитаници
По четири спомагателни точки над действително получения си резултат ще получат част от десетокласниците на матурата по математика, оповестиха от Министерството на образованието и науката. Причината са обърканите формули в дилемите - на част от тях са били пропуснати скобите, което може да докара до неверно схващане и решение на задачата.

Не всички обаче ще получат бонус, а единствено тези, които по този начин и не са получили вярно изписани условия.

Ето и цялостния текст от решението на МОН:

30 ХИЛ. ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ТОЧКИ Пожарна охрана МАТЕМАТИКА ЗАРАДИ ФОРМУЛИ БЕЗ СКОБИ
Малко над 30 хиляди десетокласници ще получат по 4 точки над действително постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се организира през вчерашния ден. Причина е основаното комплициране поради в началото предоставените помощни формули с изчезнали скоби.
На 16 юни т.г. в 9:38 ч в Министерството на образованието и науката (МОН) е постъпил сигнал от столично учебно заведение посредством Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се пресъздават скоби. Проблемът е открит при 10 от общо 74 формули и е зародил при конвертирането на файла от Word в PDF формат.
В 9:44 ч МОН е изпратил на учебните заведения поправен файл, за което незабавно са осведомени всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с напътствие за начало на изпита да се счита моментът, в който учениците са получили правилните помощни формули.
В резултат на зародилата обстановка десетокласниците в множеството учебни заведения са получили правилно изписаните помощни формули към или след 10 часа. В обособени учебни заведения нови формули въобще не са били раздадени. В част от учебните заведения времето за работа е било удължено, в други – не.
По мнение на вътрешни и външни специалисти по математика, които деликатно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задания могат да бъдат решени, без да се употребяват формулите с в началото изчезнали скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, само че нейното използване не е неотложно.
Въпреки това, поради зародилото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат отплата – 4 точки, колкото е оптимално вероятният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в границите на постоянните 90 минути на изпита не са решили тази задача, по този начин и на тези, които са стигнали до верния резултат макар недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.
Компенсацията се отнася за 30 077 възпитаници в 740 учебни заведения. Не се плануват обезщетения за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали опция да работят 90 минути, откакто са получили правилните помощни формули.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР