По-често подлагаме на съмнение събитията, които ще се случат в

...
По-често подлагаме на съмнение събитията, които ще се случат в
Коментари Харесай

Историята се променя: Монета показва, че "измислен" римски император е живял наистина


По-често подлагаме на подозрение събитията, които ще се случат в бъдеще, в сравнение с тези в предишното. Оказва се обаче, че ходът на историята може да се промени и " нови " персони да влязат в нея - с дребните или огромните си функции, които са свързвали и предопределяли цели процеси.

Древна златна монета потвърждава, че римски император от трети век, който историците са приемали за фиктивен и фиктивен облик, в действителност в действителност е живял.

Монетата с лика на Спонсиан е открита преди повече от 300 години в Трансилвания, в миналото част от Римската империя.

През годините се е считало, че това е фалшификат и монетата е била затворена в музеен долап.

Сега следи от надраскване, забележими под микроскоп, потвърждават, че тя е била в обращение преди 2000 години, описа Би Би Си. Експертите са удивени от откритието.

„ Стигнахме до император, който историците бяха отписали от хода на историята. Според нас обаче този мъж е съществувал и е имал своята роля в хода на времето “, разяснява проф. Пол Пиърсън от Лондонския академични лицей.

Златната монета е открита през 1713 година и доникъде на 19-и век е възприемана като истинска. Тогава обаче произходът ѝ подложен на подозрение и нумизматите по това време заподозрели, че може да е създадена от фалшификатори, тъй като дизайнът им е прекомерно недодялан.

Последният удар пристигнал през 1863 година, когато Хенри Коен - водещ специалист по монети към Националната библиотека на Франция, би трябвало да вземе решение за огромен азбучник от римски монети.

Той заявявал, че монетите с лика на Спонсиан не са единствено " съвременни " имитации, само че са и неприятно направени и " неуместно измислени ". Колегите на Коен се съгласяват с изказванието ми и императорът губи своето място в научните каталози.

В сегашното обаче проф. Пиърсън попада на монетите на Спонсиан, до момента в който прави свои изследвания за книга, представяща историята на Римската империя.

Пиърсън се свързал с музея на университета в Глазгоу, където 4 златни монети се съхраняват в долап и пита дали може да ги изследва дружно със свои сътрудници.

При изследването на монетите е употребена специфична ултравиолетова светлина, сканиращ електронен микроскоп и инфрачервена спектроскопия. Анализът разкрива модели на дълбока микроабразия, която е присъща за монети, които дълго време са били в обращение.

Учените откриват, че драскотините и шарките по тях подхождат драскотини, които се появяват при носене в портмонета. Химически разбор посочил още, че монетите са били заровени в почвата в продължение на стотици години. Новите доказателства изрично допускат, че монетите са достоверни.

Кой е Спонсиан?

Сега историците са изправени пред въпроса кой тъкмо е бил Спонсиан.

Изследователите считат, че той е бил боен пълководец, който е бил заставен да се короняса за император на най-далечната и сложна за отбрана провинция на Римската империя, наречена Дакия - обширна територия на Балканския полуостров, най-вече в днешна Румъния.

Археологически изследвания са открили, че Дакия е била откъсната от останалата част на Римската империя към 260 година сл. Хр., когато е имало пандемия и революция.

Заобиколен от врагове и откъснат от Рим, Спонсиан евентуално поема висшото командване във време на безпорядък, защитавайки военното и цивилното население на Дакия. „ Той се е концентрирал върху добива на злато във време, когато граничните зони на Римската империя са заплашвани и превземани от нашественици, споделя Пол Пиърсън, представен от „ Гардиън “.

„ За да основат функционираща стопанска система в провинцията, те са решили да секат свои лични монети ", счита ученият Йеспер Ериксон. Тази доктрина би обяснила за какво монетите не наподобяват на тези от Рим.

„ Аргументите за съществуването на Спонсиан са безапелационни. Краят на трети век е бил интервал на турбуленция и безредици и това да се превърнеш в император, не е било изключително мъчно “, счита историк от Университета в Глазгоу.

След установяването, че монетите са достоверни, а учените одобряват, че са разкрили загубен римски император и се свързват с специалистите от музея „ Брукентал “ в Сибиу, Трансилвания, в който също се съхранява такава монета.

Тя е част от наследството на барон Самуел декор Брукентал, единственият саксон, който е управлявал Трансилвания - сред 1777 и 1787.



Той също изучавал монетата, преди да почине, и историята гласи, че последното нещо, което е направил, било да напише записка с надпис „ същинска “.

Историците от музея „ Брукентал “ считали монетите на Спонсиан за фалшификат, само че трансформирали мнението си след проучванията в Обединеното кралство.

Откритието е от необикновен интерес за историята на Трансилвания и Румъния, даже за историята на Европа.

Ако изводите от проучванията бъдат признати от научната общественост, то това значи, че още една значима фигура ще влезе още веднъж в историята и хода на времето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР