По-бърза, по-добра защита и контролът по прилагане на мерките за

...
По-бърза, по-добра защита и контролът по прилагане на мерките за
Коментари Харесай

С новия закон жертвите на домашно насилие ще са по-защитени ВИДЕО

По-бърза, по-добра отбрана и контролът по използване на ограниченията за отбрана на жертвите да бъде по-добър плануват измененията в закона за домашното принуждение. Настоящият закон планува само правосъдна отбрана, а е нужно с оглед експедитивност на реакцията, да има административна такава, с цел да може да се обезпечи на момента реакция от страна на мулти дисциплинарен екип от служител на реда, от психолог, от прокурор, считат експеритте.

В момента има работна група към Министерството на правораздаването. Законопроектът скоро ще влезе за разискване в Министерски съвет. Пред GlasNews министър на правораздаването Надежда Йорданова разгласи, че с тези законови промени обстановката ще се усъвършенства.

Вижте изявлението с министъра на правораздаването Надежда Йорданова:



Работната група, какво планува като промени? Като предварителна защита? Ще има ли резултат съгласно Вас?

Проектът за изменение и допълнение за отбрана от домашно принуждение завърши. Това, което направи екипът на министерството, дружно с специалисти беше да обобщим получените мнения, в хода на публичното разискване по този план на закон. Да се опитаме да намерим консенсунс сред спорните мнения по този законопроект, по който в действителност полемиката в България тече към този момент повече от две години. За да се намерят най-прагматичните, най-хубавите, най-защитаващите решения. В момента приготвяме финансовата аргументация и другите аспекти, с които законопроектът да влезе в Министерски съвет. Считаме, че с тези законови усъвършенствания, обстановката ще се усъвършенства.

Това значи ли, че жертвите на принуждение ще получат по-добра отбрана?

Да. Жертвите на принуждение ще получат по-бърза, по-добра отбрана и контролът по използване на ограниченията за отбрана ще бъде по-добър. Ние разширяваме предпазените лица, ускоряваме процеса по подаване на разширена отбрана. Увеличаваме ограниченията за отбрана. Например с изключение на възбраната за физически контакт от страна на насилника към жертвата, ние предвиждаме опция за възбрана на всички типове контакт посредством телефон, интернет, каквито и да е типове връзка. Предвиждаме обвързване на насилника посредством стратегии, посредством които да минава през надзор на гнева, със справяне с експанзията.

С каква цел се прави това?

Това е, с цел да се понижат случаите на рецидив и мярка за отбрана. Предвижда се възбрана за носене на огнестрелно оръжие, възбрана за издаване на позволение за носене на такова, прекъсване на разрешението за оръжие, възбрана за муниции и пиротехнически средства. И също по този начин характерни ограничения за децата, които са жертва на принуждение или очевидци на принуждение. Например, в случай че родителските права са дадени на родителя- принудител да може доста бързо детето да бъде настанено при другия родител.

Това е доста огромен проблем, тъй като непрекъснато се водят такива правосъдни борби сред родителите и когато насилника има повече финансови благоприятни условия, той доста елементарно взима децата, с изключение на посредством закани. Така децата остават при насилника и евентуално също са жертва на принуждение?

Това е един доста огромен проблем и това, което ние предвиждаме е преди да се произнесе съда, да се направи оценка на риска, с цел да се оцени, коя е жертвата и кой е насилникът. Защото вие доста вярно казахте, от време на време нещата не стоят по този начин, както се твърди. Затова би трябвало да се направи тази оценка на риска. Колко е сериозна обстановката, какви съответни ограничения би трябвало да бъдат наложени като отбрана в съответния случай. Засилва се и служебното начало на съда. Няма да се разчита единствено на коя страна има по-добър юрист и финансови благоприятни условия, като се вкарва съдът служебно да събере доказателствата. Също по този начин и разширяваме безплатната правна помощ. Така че, от ден на ден жертви да имат достъп до юрист и то качествена адвокатска помощ, без значение от това дали имат финансова опция да платят за това или не.

И едно от най-важните неща, които ще се трансформират. Това че указател ще има, тъй като това също беше огромен проблем?

Това е доста значима мярка, въвеждането на указател на случаите за домашно принуждение. Той ще помогне в две направления. Първо – статистика в България. Ние нямаме надеждна информация за броя на случаите, тежестта на случаите за домашно принуждение. Имаме косвени, примерно какъв брой заповеди има за отбрана от домашно принуждение, какъв брой позвънявания на телефон 112 и сходни, само че нямаме обща база данни. Ще решим този въпрос в този момент. Също в този указател ще бъдат въведени откритите случаи на домашно принуждение. Жертва, принудител, какво е било съответното принуждение, ограниченията, тежестта. Така, че в случай че не дай си Боже се стигне до следващи такива случаи, съдът, полицията и прокуратурата да имат достъп до тази информация. Специализирано, неотложно да се вземе поради. И като споделих прокуратурата, вкарваме опция и прокуратурата да дава отбрана. Било то неотложно. Това е доста значимо, тъй като още повече ангажираме страната в тези производства.

Досега единствено съдът решаваше дали да има отбрана?

Сега отново съдът ще взема решение да има отбрана, само че и прокурора ще инициира това произвеждане. Не единствено жертвата, само че и прокуратурата, когато откри въз основа на сигнал или по различен мотив, че има проблем.

По този метод и самите жертви да имат повече религия в институциите и да подават сигнали, а не да се опасяват?

Да, има случаи, когато в районните прокуратури има сигнали, когато към момента няма данни за закононарушение, за което да се носи наказателна отговорност, само че има ясни сигнали, че има проблем и че би трябвало съответното лице да получи отбрана, а няма какво да създадат. Сега прокуратурата ще може да инициира такова произвеждане за основаване на заповед за отбрана

Трябва ли да има по-сурови санкции за насилниците?

Сега в наказателния кодекс има планувани по-тежки санкции в случаите на домашно принуждение. Проблемът който е, че законодателят е изискал при положение на методичност. Това значи да има най-малко три случая на домашно принуждение, и тогава това да води до по-тежко наказване. Драстичните случаи, които шокират обществото и в действителност са доста тежки, няма открита методичност, било тъй като жертвата си е мълчала или нещата са избухнали внезапно. Човек губи живота си един път, по тази причина тук не може законодателят да постанова по-тежко наказване. Това е въпрос, по който ние доста задълбочено работим в Министерството на правораздаването и ще предложим съответни решения, тъй като в случаите на физическо принуждение не е нужно съгласно нас да има методичност, с цел да има по тежки санкции и присъди. Има други случаи на принуждение, психическо, икономическо, там законодателят би трябвало да подходи малко по-внимателно, само че фактически това е проблем върху който работим.

Кога влизат в действие тези ограничения?

Надяваме се новите ограничения, новите уредби, да влязат в действие от 1 януари 2023 година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР