Пловдивският ретроавтомобил „Рокни Студебейкър” от 1933 година се качва на

...
Пловдивският ретроавтомобил „Рокни Студебейкър” от 1933 година се качва на
Коментари Харесай

Ретро автомобил от 1933 г. влиза в „Царицата на чардаша

Пловдивският ретроавтомобил „ Рокни Студебейкър” от 1933 година се качва на сцената в премиерния театър на Русенската опера „ Царицата на чардаша”. Представлението е на 24 юни от 20 часа на сцената на Летния спектакъл.

Автомобилът е на ръководителя на пловдивския Ретроклуб Дончо Дончев. „ Режисьорът Георги Симеонов ми се обади и попита може ли да използваме колата в представлението. Съгласих се веднага”, описа за „ Марица” Дончо Дончев.



Колата тежи над звук и половина. Никога до момента автомобил не е бил част от декорите на музикално зрелище у нас.

„ Аз самичък ще карам автомобила, тъй като никой с изключение на мен не може да го кара. Ще го вкарам през страничния вход на театъра, а до мен ще стои внукът ми Дончо”, изясни господин Дончев.

През огромната меланхолия компанията „ Студебейкър” била пред банкрут, тъй като колите й били прекомерно огромни и скъпи. Тогава пуснала по-евтиния модел „ Рокни Студебейкър”, кръстен на футболната звезда Кнут Рокни.

Студебейкърът на пловдивчанина е взел участие в 7 игрални филми, като измежду тях са „ Изток-Запад” с Катрин Деньов и „ Последният стопанин на Балканите”.



„ Царицата на чардаша” е считана за най-известната оперета на унгареца Имре Калман. Действието е в Будапеща и Виена, малко преди началото на Първата международна война. В Музикхале в Будапеща младият Едвин се влюбва в фамозната певица на заведението Силва Вареску.

Връзката обаче е немислима заради особеното им публично състояние. Едвин обаче схваща, че преди брака си и майка му е била на сцената.

Така бащата на Едвин, княз декор Липерт-Вайлерсхайм, се вижда заставен да благослови влюбените.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР