Пловдивският общински съвет наложи вето на сделката “Гергов за Международния

...
Пловдивският общински съвет наложи вето на сделката “Гергов за Международния
Коментари Харесай

Пловдивските общинари наложиха вето на сделката Гергов“ за панаира

Пловдивският общински съвет наложи несъгласие на договорката “Гергов ” за Международния панаир на фона на митинги пред общината. Решението беше взето на днешната сесия по предложение на Веселина Александрова от “Демократична България ” и подкрепено от 39 съветници.

На общинското съвещание самостоятелният общински консултант Георги Величков означи, че Пловдив има два стратегически обекта. Това са летището на Крумово и Международният панаир.

“И двата се водят съзнателно към заличаване ”,

съобщи той. „ Панаирът гине в този момент, концепцията е да се даде без пари на частни лица “. Представителите на “Демократична България ” в общинският съвет интензивно се мъчат да попречат на реализирането на схемата.

В Народното събрание тематиката също не бе подмината. Парламентарната група на Българска социалистическа партия предизвести, че “Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх ”.

Георги Гергов бе изключен от Българска социалистическа партия след остри спорове с Корнелия Нинова.

Сдружение „ Бизнесът за Пловдив “ също излезе със своя позиция по проблема, призовавайки общинарите да наложат несъгласие на безумния апорт на варненските акции в сдружението към “Пълдин Туринвест ” АД.

“СНЦ „ Бизнесът за Пловдив “ упорства Община Пловдив и Общински съвет Пловдив да се възползват от отбраната, дадена им в закона, против дейности, директно засягащи Панаира, които биха довели до загубата на общински и държавни механизми за въздействие и надзор върху бъдещето на емблематичното интернационално ревю. ” Това декларира организацията в мнението си.

Дебелата скица

По време на трите кабинета на “ГЕРБ ” държавното управление години наред се занимаваше с така наречен Дупка във Варна. Дупката представляваше празен терен в центъра на морския град, добит през 2015 година от Георги Гергов. Той обаче не можеше да строи там заради разкопки. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана процедура, при която Варна да получи безплатно част от държавния дял в Пловдивския панаир и да го замени против Дупката. Пловдив от своя страна трябваше да вземе останалите държавни акции, само че общината отхвърли.

След серия кавги тази процедура бе отхвърлена и ГЕРБ подреди на Варна да върне подареният ѝ от страната дял.

Това сякаш се случи през май 2017 година с решение на варненския съвет. Тази година обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних от ГЕРБ не е извършил волята на общинския съвет. Вместо това, той направи опит варненските акции от панаира да се апортират в “Пълдин Туринвест ” АД. Като претекст Портних уточни, че

дялът не е рентабилен заради пандемията и било по-целесъобразно той да премине в благосъстоятелност на другото сдружение.

Портних не реализира проекта си незабавно. Той бе посрещнат от гневна опозиция от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, както и от регионалния шеф на Варна Марио Смърков. В последна сметка акциите бяха трансферирани, само че решението бе обжалвано в съда.

На първа инстанция – не може, на втора инстанция – може

Макар на първа инстанция решението на Административен съд-Варна да бе анулация на апортирането на варненските акции от панаира в “Пълдин Туринвест ” АД, Върховният административен съд отсъди през ноември тази година, че решението на Портних остава в действие.

Веднага по-късно, Георги Гергов свика акционерите на “Пълдин Туринвест ”, с цел да бъде

повишен капиталът на компанията с приобщаването на варненския дял в панаира. Те заседаваха паралелно с общинския съвет.

Така се стигна до днешната обстановка, в която пловдивският общински съвет трябваше да вземе решение дали да направи емблематичния интернационален панаир Герговски или да разреши на страната да резервира някаква степен на надзор върху него.

С варненските акции от панаира, Гергов ще усили дяла си в панаирното сдружението от 50,3% на 79,3%. Жителите и общинарите се притесняват, че с време Гергов изцяло ще придобие надзор върху Международния панаир и най-вероятно ще го застрои.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР