Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за

...
Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за
Коментари Харесай

И митрополит Николай се отказа да променя правилата за избор на Сливенски митрополит

Пловдивският митрополит Николай отдръпна поддръжката си за променените правила за избор на епархийски митрополит в Сливен, оповестиха от патриаршеския уебсайт. Той предлага на съвещанието на Светия синод, планувано за 12 март, да бъдат анулирани всички решения от предходното съвещание от 24 февруари 2024 г.  

„ Предлагам на Св. Синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен Епархийския избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март 2024 година сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноническия избор за Сливенски митрополит ”, написа в позицията си пловдивският епископ.

Двама митрополити отдръпнаха поддръжката си за синодалната разпоредба, която спря изборите в Сливен

„ Заявявам с надълбоко страдание, че и аз, както показа и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на отчета на митрополит Йоан и преждевременно гласувах „ за “ касирането на епархийския избор и крънкам амнистия за позволената от мен неточност ”, написа митрополит Николай.

С неговата позиция се изравняват гласовете “за ” и „ срещу ” синодалната разпоредба за промените – и от двете страни застават по шестима висши духовници. След приемането на тази разпоредба имаше митинги и бяха сезирани институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и краткотрайно ръководещ.

Вчера варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със взаимно послание, че отдръпват поддръжката си за променените правила.

Припомняме, че още по време на съвещанието на висшия клир трима митрополити показаха изключително мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Гласуването е планувано за 12 и 13 март, а до тогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница.

Предложението на митрополит Николай не може да бъде изпълнено на 13 март, а би трябвало да е на 17 март. Това е според устава на БПЦ - чл.90, който гласи, че след утвърждение на епархийския избор от Светия Синод, изборът за митрополит се организира в първата неделя. Така изборът ще се падне в Деня на прошката за православната църква
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР