Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд, с което

...
Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд, с което
Коментари Харесай

Дания ни връща измамила БГ фирма с над $1.1 млн.

Пловдивският апелативен съд удостовери определение на Окръжен съд, с което е доказана издадената от Окръжна прокуратура – Пловдив Национална заповед за арест по отношение на гражданка на Кралство Дания, търсена у нас за пране на пари.

Делото в Апелативен съд е формирано по тъжба на служебния бранител на търсеното лице Ф. А. Г. против определението на Окръжния съд, с което е  потвърдено издаването на Национална заповед за задържане на обвинен до 72 часа за довеждането му пред съда.

Обвиняемата Ф. А. Г. е родена в Кралство Дания и по досъдебно произвеждане при Окръжна прокуратура – Пловдив е позволено издаването на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на нея.

Това е първата в региона ЕЗА, издадена след измененията на Закона за екстрадиция, които вкарват наложителна глоба на съда.

Датската поданичка Ф. А. Г. е упрекната за това, че в интервала 25.07.2019 година – 26.07.2019 година, в Пловдив, е направила финансови интервенции с парични средства, за които е знаела, че са добити посредством закононарушение (измама).

Тя е направила два банкови парични превода от сметка на българска компания към сметка в Хонг Конг, като при последния превод е изтеглила и пари в брой на стойност 47 000 лв..

Деянието е осъществено на три пъти, средствата са в изключително огромни размери – общо 1 163 018 щ.д. с левова равноценност 2 093 481,68 лева и казусът е изключително тежък, което съгласно българското законодателство е закононарушение по член 253, алинея 5 вр. алинея 3, т. 2 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Съдът одобри, че са налице всички предпоставки по член 63, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за издаване на Национална заповед за задържане по отношение на обвинената Ф. А. Г. – за това закононарушение е планувано наказване отнемане от независимост за период от 5 до 15 години и санкция от 10 000 до 30 000 лв..

От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано съмнение, че точно тя е съпричастна към вмененото й закононарушение.

Налице е и заплаха същата да извърши закононарушение, с оглед метода и механизма на осъщественото действие, както и заплаха от нейното укриване, поради непрекъснатото й местоживеене в чужбина и отхвърли й да се яви пред проверяващите органи на Република България.

За верен е признат и изводът на Окръжния съд по отношение на законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА по отношение на обвинената Ф. А. Г.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР