Пловдивският апелативен съд потвърди 16 г. лишаване от свобода на

...
Пловдивският апелативен съд потвърди 16 г. лишаване от свобода на
Коментари Харесай

Потвърдиха: 16 г. затвор за Йордан от Козаново, заклал сина си

Пловдивският апелативен съд удостовери 16 година отнемане от независимост на Йордан Филипов от асеновградското село Козаново, който заклал сина си. Той ще би трябвало да заплати общо 150 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и брата на жертвата.
Престъплението е осъществено на 14 юли 2019 година след спор сред Йордан и сина му Цветан. Младият се насочил към татко си, държейки в ръката си нож, само че родителят съумял да го издърпа. След това му нанесъл няколко удара, два от които се оказали съдбовни и довели до гибелта му на Цветан.
Първоначално бащата декларирал, че синът му си е прерязал вените и умрял. След направения оглед на местопроизшествието и изземване на ножа станало ясно, че се касае за ликвидиране.
Апелативните магистрати изрично отхвърлят версията на подсъдимия, че е работил при изискванията на неизбежна защита. Те се базират на изслушаните от тях трима специалисти, които показват в своето умозаключение, че пострадванията по тялото на Цветан са нанесени със забележителна мощ и не могат да бъдат получени инцидентно при битка и отбиване.
Не е възприето и изказванието за съществуването на афект при осъществяване на действието. Според спомагателната съдебно-психиатрична експертиза държанието на причинителя по време на случая се е дължало на изпития алкохол и на личностните му особености и той не е бил лишен от опцията да взема верни решения и да управлява постъпките си.
Съдът приема за несъмнено открито, че ударите са нанесени точно с само конфискувания от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е в началото признато в обвинителния акт и претекстовете на предходната инстанция.
Решението на апелативния съд не е дефинитивно и предстои на обжалване или митинг пред Върховен касационен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР