Пловдивските почитатели на изкуството ще могат да видят за първи

...
Пловдивските почитатели на изкуството ще могат да видят за първи
Коментари Харесай

Представят изложбата „Голо тяло и еротика – творби от български художници“

Пловдивските фенове на изкуството ще могат да видят за първи път част от сбирката рисунки, която в продължение на 30 години събира доцент доктор Пламен Пъчев. Изложбата „ Голо тяло и еротика – произведения от български художници “ ще бъде показана на първия етаж в Залите за краткотрайни експозиции към Градска художествена изложба – Пловдив (ул. „ Княз Александър I “№15) от 21 март до 9 април 2024 година Откриването е днесот 18:00 часа.

Цялата сбирка съдържа над 150 творби, най-вече върху хартия, на известни имена в българското изкуство, само че и на по-млади и одобрени създатели. Досега дребна част от творбите са показвани в Художествена галерия- Русе, в изложбената зала на Групата на художниците в Благоевград, в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “, Велико Търново. Колекционерът доцент доктор Пламен Пъчев е учител по стопанска система в Югозападния университет „ Св. Неофит Рилски “ в Благоевград.

Ето по какъв начин той изяснява подтика си да купува таман работи върху хартия и то с тематика голо тяло. Като се опира на тезата на фамозния изкуствовед, публицист и критик Кенет Кларк, че голотата е еманация /олицетворение както на човешката персона, по този начин и на нейната хубост, доцент Пъчев акцентира: „ Голото тяло сме всички ние - остарели или млади, физически красиви или афектирани от природата, бели или черни. Голотата прикрива човешката суетност - страшният древен грях. За голия човек в изкуството не можем да кажем дали той е безпаричен или ботат, дали е министър или бедняк, дали е випускник на влиятелен университет или едвам срича. Той е единствено самият себе си и създателят посредством вложената емоцияв процеса на основаване на дадена творба ни го показва. Накратко - когато един човек събира този род, той стои по-близо до себеподобните си - това е висша форма обич, почитание и човечност... “

Сред претекстовете да колекционира работи върху хартия доцент доктор Пламен Пъчев показва и следното съображение: „ Преди един създател да сътвори огромната картина в златна рамка или бронзовата си фигура за централния площад на града, той прави голям брой ескизи и подготвителни рисунки. За един " експерт " (какъвто е редно да бъде човек, купуващ изкуство) това са скъпи мостри от самия креативен развой, от страстта, която владее от пъвокурсника в академията до такива колоси като Микеланджело или Андрей Николов, да кажем. Когато придобиваш някаква непретенциозна схема, ти в действителност съпреживяваш това по какъв начин един или различен създател постепенно и трудно се стреми да реализира съвършенството... “

В сбирката могат да се видят произведения на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Васил Стоилов, Дора Бонева, Греди Асса, Маня Вапцарова, Надежда Кутева, Тони Тодоров, Йордан Тодоров, Марта Левчева, Петранка Кац и други известни художници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР