Пловдивски спелеолози влязоха в пещера Человещница край село Забърдо през

...
Пловдивски спелеолози влязоха в пещера Человещница край село Забърдо през
Коментари Харесай

Пловдивски пещерняци влязоха в Человещницата, искат да извадят костите на избитите българи

Пловдивски спелеолози влязоха в пещера Человещница край село Забърдо през уикенда. Това е една от т.нар Човешки пещери в Родопите. Наричат се по този начин, тъй като във всички тях има открити кости на българи, избити от турците при налагането на исляма в Родопите. 
Прочетете още
Историята на тези пещери е цялостна с принуждение, кръв и сълзи, а огромна част от костите на избитите хора, към момента са вътре в галериите.  

" Това е третото ми влизане в тази пещера. Първото беше прези 35 години и тогава човешките остатъци бяха доста повече " споделя Милен Нейчев от спелео клуб " Пълдин ". Според него последните 10 години никой не е слизал в пещерата. Тя е с дълбочина повече от 30 метра, като достъпът там е единствено с въжета. 

Той и неговите съидейници от клуба желаят да извадят всички кости, с цел да бъдат положени в костница. " Може да бъдат положени в параклиса на Кабата " счита Нейчев. 

Пещерняците считат, че страната може да се грижи по-добре за такива места, които са тясно свързани с значими за страната исторически моменти. 

Според легендата,недалеч от пещерата в миналото се е намирала крепостта Заград на Гордю челник. След завладяването на крепостта от турците, останалите живи бранители, дружно с труповете на умрелите в багра, с конете и цялото си оръжие били хвърлени в тази бездна. Порутените зидове на крепостта и през днешния ден стоят на отсрещния хълм, само че дълго време никой не знаеше дали в легендата има нещо правилно. Това първи разбрали пещерняците от Втората (1962) и Четвъртата МПЕкспедиции на РКПД, които извадили от дъното на пропастта доста човешки кости и 9 ръждиви остарели ръжия. Бяха открити 5 стоманени върха за копия с форма на върбов лист, две пики, кръстат меч и дълъг закривен косер. К

Костите били относително непокътнати и показвали, че там са намерили гибелта си снажни и високи хора. Вероятно това в действителност са костите на бранителите на крепостта. Формата на оръжията и метода на тяхната направа сочат почти същата ера от края на Второто българско царство.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР