Пловдивската опера и Народният театър Иван Вазов“ обединяват усилията си,

...
Пловдивската опера и Народният театър Иван Вазов“ обединяват усилията си,
Коментари Харесай

За първи път „Компания“ на Стивън Сондхайм на българска сцена

Пловдивската опера и Народният спектакъл „ Иван Вазов “ сплотяват напъните си, с цел да показват един от сполучливите мюзикъли, игран над седемстотин пъти на Бродуей. „ Компания “ е показан 26 април 1970 година на Бродуей. През 1971 година е номиниран за 12 награди „ Тони “. Печели шест. В идващите години премиите се множат, като последните са от 2019 – премията „ Лорънс Оливие “ за постановката на Уест Енд. Номинациите са осем, получените награди са четири. Автор на музиката е Стивън Сондхайм. Той написа и либретото по книгата на Джордж Фърт.

 За първата българска продукция шефът на Пловдивската опера Нина Найденова се обръща към шефа на Народния спектакъл Мариус Донкин. И двамата демонстрират задоволителна доза „ полуда “ и стартира работата. Така с подготовката на „ концептуалния мюзикъл “ се заемат Михаил Петров като режисьора, Константин Добройков – диригент, сценография и костюми на Елена Иванова, хореография Мариана Крънчева.

В функциите публиката ще види известни имена на обичани артисти и артисти. Главната роля е поверена на Виктор Ибришимов. Участват и Параскева Джукелова, Николай Дограмаджиев, Гергана Змийчарова, Павел Иванов, Биляна Петринска, Марияна Панова, Вера Гиргинова и други

„ Идеята породи още преди две години “ – споделя Найденова. От всички мюзикъли на Стивън Сондхайм избира този. „ Защото ми се стори, че тематиката е забавна – историята на един мъж на 35 години и неговата компания. Това е мюзикъл за фантазията, за това, което ни събира, което ни разделя. Актуална тематика във времето, в което като че изгубихме тази нужда да бъдем ръка за ръка с един човек... “

В звуковия файл чуйте какво още показа Нина Найденова.

 „ Много добра компания... една чудесна симбиоза се получи сред всички участници в това зрелище. – споделя Михаил Петров - Това е бездънен театър. Не е типичен мюзикъл, без да наскърбявам жанра. Това е по-сериозно в основата си произведение... В него има доста спектакъл, с изключение на една изключителна музика. Той е талантлив. Много сценичен мюзикъл. Самият създател го дефинира като „ театрално музикално шоу “.

„ Проблемът с музиката идва от там, че тя е доста комплицирана. Това е една от най-сложните партитури, като синхронизация, като естетика, като благозвучие сред всички гласове. Има места, където гласовете са осем... и вярното изпяване интонационно и ритмически беше най-трудната задача... “ – споделя диригентът Константин Добройков.

В звуковия файл чуйте диалога с режисьора Михаил Петров и диригента Константин Добройков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР