Пловдивската фирма, която изгаряше отпадъци в базата си на Карловско

...
Пловдивската фирма, която изгаряше отпадъци в базата си на Карловско
Коментари Харесай

Съдът реши: Фирмата на турски бизнесмен, горяла незаконно отпадъци в “Северен“, няма да плаща глоба

Пловдивската компания, която изгаряше боклуци в базата си на „ Карловско шосе “, съумя да се отърве от санкция благодарение на личната си безнаказаност. След като през 2021г. медията ни изнесе данни за дейностите на „ Сарс 12 “, сдружението стана обект на систематични инспекции. Регионална инспекция за опазване на околната среда, РДНСК, Прокуратура и Следствена работа се заеха с нарушителя, нерегламентирано изгарял боклуци от комин, който не би следвало да действа.
Прочетете още
Всеки опит на чиновници да осъществят инспекция обаче се оказваше несполучлив поради директива на управлението – контролните органи да не бъдат допускани в базата им. По тази причина инспекцията не реализира замервания, с които да потвърди каква е вредата върху околната среда. Въпреки систематичното замърсяване, „ Сарс 12 “ по този начин и не се снабди с санкция.

Съставиха им само няколко акта за нарушение на задължението да спомагат на инспекции и да дават неотложен достъп. Един от тях, изработен през декември 2021г., не бе връчен поради отсъствие на шефа на сдружението Ахмет Куртулду в РИОСВ-Пловдив. Вероятно това се е случило и с останалите актове. Последва издаването на две наказателни постановления от септември 2023г..

Бизнесменът, показал отявлена немарливост по отношение на отговорностите си, не пропуснал да се възползва от правото да нападна постановлението в съда пред съда. Куртулду изискал анулацията му с претекст, че е незаконосъобразно.

Магистратите от Районен съд-Пловдив са кредитирали свидетелските показания за осъществено замърсяване на околната среда. Те не отхвърлят, че такова е било осъществено, само че все пак отменили глобата. Решението е взето на база тълкувателно решение на Върховен касационен съд и Върховен административен съд от 2015г., в което се споделя, че държавните институции разполагат с шест месечен период от сформиране на АУАН, с цел да издадат наказателно разпореждане. Поради приключването му екоинспекцията е изгубила опцията да влезе в пълномощията си, включително да накаже Куртулду за осъщественото нарушаване.

От Регионалната ревизия по околната среда и водите обявиха пред медията ни, че ще апелират решението пред Административен съд, за което разполагат със период от 14 дни.

Повече по тематиката вижте тук: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР