Пловдивчанин се свърза с нашата медия, за да изрази възмущението

...
Пловдивчанин се свърза с нашата медия, за да изрази възмущението
Коментари Харесай

Компрометирана сграда не позволява децата в Пловдив да се лекуват в нормални условия

Пловдивчанин се свърза с нашата медия, с цел да изрази възмущението си от положението на детското поделение на УМБАЛ „ Свети Георги”, намиращо се на адрес бул. „ Васил Априлов”. В подадения сигнал той разказва усещанията си от базата, в която е бил престоя с детето му.

„ Детското поделение е като кадър от филм на ужасите, където нерядко се постанова престой от няколко дни до няколко седмици. Единствено новите дограми подсказват за някакво желание за вкарване на лечебното заведение в някакви правила и здравни стандарти”, написа той.

Според него паркирането също е извънредно затруднено. Той твърди, че коли за спешна помощ, които разкарват децата и техните майки из целия град за прегледи, заемат огромна част от местата. Истинският проблем съгласно мъжа обаче стартира, когато влезеш в постройката.

„ Посрещат ви опашки, с от време на време арогантни пациенти, които също изчакват, а атмосферата е отблъскваща. Навсякъде избива плесен даже и в пулмологичните отделения. По терасите всякакви боси хора, които рядко схващат сякаш майчиния им език пушат цигара след цигара, а в случай че имате наглостта да им извършите забележка то най-леко ще се разминете с предложение да си затваряте прозорците и да не излизате, пък било то и детето ви с пневмония или каквото и да е друго”, описа той.

Той добавя, че личният състав на болничното заведение е безпомощен пред някои от пациентите, които се държат надменно, а и не е тяхна работа да въдворяват ред или да просят средства за смяна въз основата, в която работят.

„ Питам аз новите пътища, новите здания за непознатите студенти или лъскавите коли за властимащите са по значими от децата- бъдещето на България?”, приключва той.

Потърсихме позицията на УМБАЛ „ Свети Георги” ЕАД по отношение на проблема. Ето и техния отговор:

„ УМБАЛ „ Свети Георги” ЕАД – гр. Пловдив е най-голямото лечебно заведение в страната, водеща университетска болница в Южна България, ситуирана е на две бази в границите на гр. Пловдив, като едната се намира на бул. Васил Априлов, а другата - на бул. Пещерско шосе. Лечебното заведение е желан център за медицински прегледи и съвещания от най-леките до най-тежките и комплицирани за диагностика и терапия случаи. Близо 40 години Клиниката по педиатрия на УМБАЛ " Свети Георги " (преди ВМИ – Пловдив) се обитава в две прилежащи здания с обща стълбищна клетка, градивно свързани, намиращи на бул. Васил Априлов №15а. По-старата постройка е строена през 1936 година, а другата – през 1981 година През всичките тези години сградният фонд на Клиниката по педиатрия не е осигурявал положителни условия за работа на личния състав и съответни битови условия, свързани с болничния престой, а от близо 30 години насам постройките, в които се намира клиниката, не дават отговор на актуалните условия за болнична инфраструктура. В същото време клиниката се явява единствена по рода си профилирана конструкция за лекуване на детски болести за района на Югоизточна България.

В сигнала се подчертава на моментното положение на постройките, в които се обитава клиниката, на сложното намиране тук-там за паркиране, на неналичието на задоволително личен състав и на неприятната просвета на избрани групи гости и придружители на дребните пациенти.

По отношение на културното равнище и държанието на жителите, които посещават нашите клиники ще се въздържим от коментар. Ще се въздържим от коментар и за употребяваните избрания в подадения сигнал. Възпитанието на хората е отвън нашите благоприятни условия.

Относно неналичието на личен състав е разумно цялото ни общество и всеки претендиращ член на това общество да се замисли, за какво все по-трудно се намира дипломиран личен състав, за какво няма задоволително искащи да се образоват и да упражняват специалността, изключително в региона на здравните грижи.

Относно местата за паркиране също не бихме могли да вземем отношение, защото тази организация се извършва от Медицински университет – Пловдив. УМБАЛ „ Свети Георги “ само може да упорства за възстановяване на пропусквателния режим и обезпечаване на повече паркоместа.

По отношение на настоящите ремонти, подмяната на мебелите и консумативите и цялото останало обзавеждане, административното управление на клиниката има обвързване прецизно да следи за положението и да рапортува навреме на болничното управление за нуждата от доставки, поправки и ремонти. В това отношение управлението на болничното заведение се постанова да разчита на съответното докладване на нередности. Всички сигнали и декларираните потребности се ревизират и извършват неотложно, като се взима поради и използването на съответните процедури по настоящите закони и нормативни актове, с които няма по какъв начин да не се съобразяваме (по Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш, Закона за публичните поръчки и Наредба №5/2017 година за стандартите за финансова активност на държавните лечебни заведения и т.н.). В това число е и полученият от Вас сигнал, който незабавно е разпореден за инспекция и осъществяване за премахване на нередностите и за осъществяване на нужните ремонти.

Използваме сигнала, с цел да Ви осведомяваме и за следното:

Концептуално и градивно остарелите здания, в които се обитава клиниката, не дават опция единствено с настоящи ремонти и поправки да се отговори на настоящите медицински стандарти и на разбиранията ни за модерна болнична инфраструктура. Заради неправилната архитектура на сградния фонд на доста места се следят нередности и устройствени аномалии. Поради тази причина, близо 10 години един от целите на актуалното болнично управление е реновирането базата на Клиниката по педиатрия. От 2011 година насам се поставят систематични старания за намиране и обезпечаване на финансиране за обновяването на клиниката и нейните подразделения. След многократни преписки с финансиращи институции и с Медицински университет – гр. Пловдив в ролята му на институция, което стопанисва и ръководи държавния парцел, върху който е издигнат сегашния сграден фонд, през 2017 година беше изоставена концепцията за изцяло подсилване, реорганизация и рационализация на старите здания на бул. Васил Априлов №15а и надви концепцията за строителство на напълно нов корпус в базата на бул. Пещерско шосе.

Предвид голeмия размер на вложенията, през 2018 година поставихме началото на огромна благотворителна акция за набиране на нужните средства под наслов „ Най-доброто за нашите деца и онкоболни “.

Впоследствие публичната акция беше подкрепена и на държавно равнище. От страна на държавното управление през лятото на 2020 година бяха отпуснати 17 млн. лева, а поради забележителното повишаване на цените в бранш „ Строителство “ до края на годината чакаме да бъде обезпечено и останалото належащо финансиране за създаване на новия блок, в който ще бъдат поместени педиатричните и онкологични клиники и отделения, намиращи се в този момент в остарялата база на болничното заведение.

Предстои приемане на нужните съгласувателни мнения и да бъдат извършени законустановените процедури, след което ще може да се извърши и самото строителство. Предвид размера на строителните действия прогнозите са клиниката по Педиатрия и нейните подразделения да бъдат пребазирани до края на 2025 година Всички се надяваме да няма повече усложнения и нуждаещите се деца да получат една нова, модерна база за диагностика и лечение”

Прикачените към сигнала фотоси:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР