Пловдивчани ще почетат 151-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски

...
Пловдивчани ще почетат 151-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски
Коментари Харесай

Пловдивчани почитат 151-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски

Пловдивчани ще почетат 151-годишнината от трагичната крах на Васил Левски на 19 февруари. Началото е в 10 ч., когато в храм „ Св. св. Петър и Павел “ ще бъде отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров.  Организатори на панихидата са Петко Георгиев - роднина на Апостола на българската независимост, и Общински комитет „ Васил Левски “.
Прочетете още
Поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика стартира в 11 ч. Водещ ще е Златко Павлов. Слово ще произнесе Маги Стоева, ученичка в XII „ б “ клас на ОМГ „ Акад. Кирил Попов “- Пловдив.

Церемонията, с присъединяване на представителни военни формирования – почетна рота, боен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „ Васил Левски ” и Комитет „ Родолюбие ”, приключва с полагане на венци и цветя на паметника на Апостола и едноминутно безмълвие. 

Дълги години годишнините от трагичната крах на Левски се отбелязваха публично на 19 февруари. Историческите данни сочат, че обесването на Апостола на свободата от османците е станало на 6 февруари 1873 година, време, в което е бил в действие Юлианският календар. През 1916 година в България е въведен Григорианският календар. Така датирането преди неговото въвеждане се трансформира, като към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и обратно във времето се прибавят 12 дни. Т. е. датата 6 февруари 1873 година по Юлианския календар (т. нар. остарял стил) се трансформира в 18 февруари 1873 година по Григорианския календар.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР