Пловдивчани продължават да водят сърцата битка срещу проекта на ГЕРБ

...
Пловдивчани продължават да водят сърцата битка срещу проекта на ГЕРБ
Коментари Харесай

Пловдивчани ще бранят и със стачка града си от безчинствата на ГЕРБ

Пловдивчани не престават да водят сърцата борба против плана на ГЕРБ да прокара съществена пътна артерия под Водната палата, която ще откъсне река Марица от града. Пробивът към този момент се работи, макар че публичните разисквания са извършени проформа по типичен за ГЕРБ метод - по този начин, че гражданите  да не могат да вземат участие в решението. Днес локални общественици изпратиха до кмета Здравко Димитров писмо със 185 подписа, в което упорстват планът да бъде зачеркнат и да се подхващат решения за хората, а не за колите.

" Пробивът под Водната палата е недомислен и извънредно непредвидлив. Целият цивилизован свят търси способи да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта с озеленени пешеходни и велосипедни алеи. Реките се вадят от бетонните си корита и се търсят всевъзможни способи да бъдат социализирани. Вие се пробвате да върнете времето обратно, като построите автомагистрала там, където до неотдавна е имало алея ", пишат обществениците в писмото, инициирано от издателя Манол Пейков.

В писмото се отхвърля оправданието на общината, че пробивът ще облекчи трафика с думи на Ян Геел - специалистът, който посъветва и Столична община да направи София град на хората. " Създаването на нови автомагистрали (увеличаване на предлагането) единствено усилва търсенето, като основава повече трафик. Единственият метод да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на придвижване и сътворяваме споделени улици ", пишат създателите му.

Обществениците оферират бюджетът на плана - към 10 млн. лева, да се пренасочи към смислени инициативи - градска железница, свързване на велоалеите в единна мрежа, нов мост над река Марица, довеждане докрай на Околовръстното шосе и други Те предизвестяват, че в случай че общината не прибере противоречивия план в чекмеджето, са подготвени да сезират и интернационалните институции, и да подхващат открити протестни дейности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР