Пловдивчани почетоха 175-годишнината от рождението на Христо Ботев с тържествена

...
Пловдивчани почетоха 175-годишнината от рождението на Христо Ботев с тържествена
Коментари Харесай

В Пловдив почетоха Ботев с думи от бележника му: Живи или мъртви, вие ще БЪДЕТЕ!

Пловдивчани уважиха 175-годишнината от рождението на Христо Ботев с тържествена гала пред паметника му в Цар-Симеоновата градина. Слово за поета и бунтовник шефът на БНТ-Пловдив журналистът Десислава Шиманова.
Прочетете още
„ Когато се подготвях, с цел да приказвам пред вас за делото на Христо Ботев, инстинктивно посегнат към тази брошура – персоналният му бележник. От него не ни е останало доста материално завещание, само че за първи път точно в Пловдив е оповестен настрана този негов бележник във връзка 150-годишнината от рождените му “, описа Шишманова.

Тя направи жив портрет на революционера с думите си „ Страстна натура, пределно отдадена на концепциите си, целият му гений да бъде друг, да разрушава клишетата на всекидневието е насочен към идеала “ и очерта Ботевата визия за свободата.

„ Не е единствено политическо избавление. Идеалът му е свободата на личността. На всеки един. Повече от разпадащата се турска империя той ненавижда примирения, латентен и неготов за свободата си българин. И го нападна със мощно ценностно опълчване “, подсети журналистът.



 

Тя подсети, че на 13 май 1876 година Ботев се сбогува с Венета и фамилията си и се насочва към Гюргево. На 16-ти се качва на „ Радецки “ и ден по-късно, със своите 205 четници слиза на българска земя.

" Преди да поеме пътя, предава някои документи и персоналния си бележник на Димитър Горов, пътувал със същия транспортен съд. Поръчва му да съобщи документите и бележника на Тодор Пеев. По това време деловодител на Българското книжовно сдружение в Браила. На последната страница остава недописаната тирада на Ботев. И последните думи: " Доброто, което коствам на близък си – коствам го на Бога. Приятели! Днес, час по 9 ще целунеме на нашето родно място свещената земя! Благодаря ви за доверието, което имахте към мен и за любовта, която показахте към своето нещастно родно място. Живи или мъртви, вие ще БЪДЕТЕ! “, съобщи Шиманова. 

И подсети, че всеки ден създателите ни напомнят скромната човешка опция да бъдем почитатели на Ботевия блян. 

" Нека пазим свободата и хората, чиято креативна природа е единственият ни заслужен път към вечността “, заключи тържествено Десислава Шиманова. 

По традиция пред паметника на Ботев се поклониха и сервираха цветя представители на институциите, жители и футболен клуб от „ Ботев Пловдив “ и капитанът на тима Тодор Неделев. Дечица също уважиха личността на поетът бунтовник.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР