Пловдивчани почетоха 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов с възпоменателна

...
Пловдивчани почетоха 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов с възпоменателна
Коментари Харесай

Пловдив почете Стефан Стамболов - политика, загърбил имперска Русия

Пловдивчани уважиха 169-годишнината от рождението на Стефан Стамболов с възпоменателна гала на паметника пред Община Пловдив.
Прочетете още
„ Един от най-големите български политици, употребявал и крайни дейности от време на време, а убежденията му в последна сметка костват живота му ”, с тези думи бе показан Стамболов от водещия – артиста Стефан Попов. След това за живота и делото на огромния български политик приказва Спас Гърневски, някогашен кмет на Пловдив и основател площадът пред Общината да бъде кръстен на Стамболов.

„ Четирима са гениите на национално-освободителната гражданска война в България - Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов. Основната концепция за избавление на отечеството е по този начин наречената независима гражданска война, готова и възпламенена напълно с българско присъединяване. Тя е контрапункт на съветската имперска политика, която не планува опция за основаване на независима българска страна на Балканите. Плановете на азиатския департамент са били българският народ  да не се освободи самичък, а това да извърши Русия. По този метод българите доста елементарно ще бъдат разделяни, манипулирани и подчинявани ”, сподели Гърневски.

Той акцентира, че точно Стамболов е индивидът, определен от ориста да продължи делото на великите си съратници след Освобождението. И той се оправя с тази задача, тъй като по време на ръководството му като министър-председател са положени основите на българската държавност. Поставя началото на построяването на железниците, пристанището, Софийския университет, българските пощи, държавната печатница. Провежда се Първото ревю в Пловдив.

„ Във външната политика Стамболов обръща взор на запад, като не желае да я подчини на домогванията на Русия. С това си навлича неприязънта на русофилите и техните ръководители в Санкт Петербург.  Тази политика донася на България извънредно висок престиж в Европа, а Стамболов е наименуван Бисмарк на Балканите ”, акцентира Спас Гърневски и напомни, че тази позиция на Стамболов довежда до гибелта му – едвам на 41 години. 

Бившият кмет на Пловдив не пропусна да разяснява и наследниците на Стамболов - актуалните политици, наблягайки, че не съумяват да се измъкнат от сянката на Русия и даже печелят избори с помощта на това.

Мразовитата заран и студеният вятър изплашиха пловдивчани и малко на брой се включиха в честването.


 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР