Plovdiv24.bg Иван Демерджиев, председател на пловдивската Адвокатска колегия заяви, че подкрепят

...
Plovdiv24.bg
Иван Демерджиев, председател на пловдивската Адвокатска колегия заяви, че подкрепят
Коментари Харесай

Адвокат: Намаляването на броя на депутатите ще улесни прокарването на още безумни закони

 Plovdiv24.bg Иван Демерджиев, ръководител на пловдивската Адвокатска гилдия съобщи, че поддържат позицията на Висшия правосъден съвет по отношение на проектопредложението на ГЕРБ за  Конституция на България.По неговите думи, това предложение за план е негодно да извърши функционалностите, за които се твърди, че е предопределено. Не бива да бъде мотив за професионален, или за публичен спор.

Относно предлагането за законодателна самодейност на правосъдната власт, юрист Демерджиев е безапелационен:

" Разделението на управляващите е принцип, който обезпечава действието на страната като правова. Когато на някой му хрумва, че съдии или прокурори ще организират законодателна самодейност, а по-късно ще наблюдават за съблюдаване на импортирания от тях закон се губи тази безпристрастност, която се чака от съда. Смущаващо е и предложеието за понижаване броя на депутатите.

Няма нужната връзка с народа, който, не трябва да забравяме, че е суверен на властта в страната, в същинския смисъл на тази дума. Депутатите би трябвало да наблюдават настройките и вижданията на своите гласоподаватели, да са наясно с упованията и потребностите на българския народ. Не виждам тези 240 народни представители да го вършат, а по какъв начин ще го вършат 120? Това единствено може да улесни прокарването на следващите безумни закони. “

Адвокат Иван Демерджиев уточни Радио Пловдив, че оставката на правосъдния министър е закъсняла. Не му прави чест, че не е по негова воля. По-голямо внимание би трябвало да се обърне на оставката на Стефка Стоева, ръководител на ЦИК. На тази оставка би трябвало да се гледа с паника, тъй като оценките на нейни сътрудници, като персона и правист са позитивни. Това значи, че тя като експерт се тормози от изборния развой, от нещо, което не може да одобри.

" Българското общество чака да се проведат почтени избори, по ясни правила за Народно заседание на вярата. Ако има опасност това да се случи, казусът е доста сериозен. Вижда се, че горещият картоф е изпратен в ЦИК. Българската Конституция не може да бъде избавителен пояс “, сподели още Демерджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР