Пловдив. Заместник-кметът на Пловдив по култура и туризъм инж. Александър

...
Пловдив. Заместник-кметът на Пловдив по култура и туризъм инж. Александър
Коментари Харесай

Пловдив: Заместник-кметът инж. Александър Държиков и председателят на Общинския съвет Савина Петкова откриха ретроспективната изложба „Необозримо за Кольо К.“

Пловдив. Заместник-кметът на Пловдив по просвета и туризъм инж. Александър Държиков и ръководителят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова откриха ретроспективната галерия „ Необозримо за Кольо К. “, с която Градската художествена изложба стартира новата изложбена година по време на самодейността „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 “. Това оповестиха за Радио „ Фокус “-Пловдив от Общината.
Експозицията е спретнат на двата етажа на галерията и са експонирани творби от разнообразни интервали в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери и другари.
„ Знам, че всеки един от вас има прочувствена връзка с Кольо Карамфилов. Има прекрасен спомен. Или пък има красива негова работа вкъщи. Тази галерия демонстрира безкрайната му креативна мощност. Опитахме се по този начин да подберем работи, които са основни, извънредно любопитни, доста знакови и в това време на са преекспонирани. Идеята ни е тази галерия да бъде празник ”, сподели кураторът проф. Галина Лардева, която особено благодари на Общинска фондация „ Пловдив 2019 “ за поддръжката на плана.
„ Честно казано изгубих подарък слово, до момента в който преглеждах изложбата изключително качвайки се на втория етаж в галерията. За първи път виждам галерия на татко ми, която демонстрира съвсем всички негови лица като актьор. Зверски доста ми се реве сега, само че желая единствено да кажа, че Кольо се усмихва. Плаче ми се и не мога да приказвам повече ”, сподели синът на художника Росен Карамфилов. Той благодари на Радост Коцева за труда, който тя е положила по организирането на изложбата и разгласи, че тя е биещото сърце на татко му след неговата гибел, тъй като във всичките години, откакто Кольо Карамфилов ни напусна, Радост Коцева настойчиво и с цялото си сърце не стопира да поддържа паметта за него жива с многочислените си начинания.
„ Кольо К. постоянно ще бъде бъдещето. Него времето постоянно го гонеше. Не му е нужна патетика, а усмивка ”, сподели един от най-близките другари на художника – българският публицист, стихотворец, драматург и публицист Елин Рахнев, който прочете особено написан по мотива текст.
Близо 90 платна, събрани от над 30 колекционери, разкриват пред публиката целия креативен път на Карамфилов, всичките му търсения и тематики, върху които е работил в съвсем всички жанрове на образното изкуство – графика, живопис, статуя, пърформанс, съоръжения, снимка, изявява се също като режисьор и сценарист. Дори част от неговите най-близки хора бяха сюрпризирани от някои от нещата, които видяха по стените в галерията.
Изложбата може да бъде прегледана до края на месец януари. Проектът се реализира от Фондация „ Култура и актуалност “ в партньорство с изложба U.P.A.R.K. и е част от формалната стратегия на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. На 28 януари от 17.00 ч., още веднъж в Градска художествена изложба Пловдив ще бъде показан двуезичен азбучник, особено квалифициран за изложбата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР