Пловдив. Задържан е 37-годишен мъж в Пловдив за лихварска дейност.

...
Пловдив. Задържан е 37-годишен мъж в Пловдив за лихварска дейност.
Коментари Харесай

Задържан е 37-годишен кредитен инспектор, осъществявал собствена лихварска дейност в Пловдив

Пловдив. Задържан е 37-годишен мъж в Пловдив за лихварска активност. Това заяви на брифинг зам. окръжният прокурор Галина Андреева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . След полицейското задържане от 24 часа, Прокуратурата му е наложила и 72-часово задържане, като следва да му бъде поискана мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

Акцията на полицията и прокуратурата в Пловдив е извършена на 14 април, след сигнал на ощетен жител. Иззети са задоволително доказателства за противозаконната му финансова активност, разпитани са и над 20 очевидци.

До момента е открито, че за интервала от 2018 година до в този момент той е ощетил над 20 лица, като е придобил 80 000 лв.. Установено е, че мъжът е работел като кредитен контрольор към небанкова институция, само че редом с това развива и лична лихварска активност и раздава заеми с месечни лихви сред 10 и 15%.

Длъжниците са плащали вноските си в негово непрекъснато магазинче пред дома му, в кв. „ Прослав “ в Пловдив, на неговите магазинерки и брачната половинка му, която е стопанисвала обекта. За обезпечения лихварят е приемал залози и на движими движимости, като се е разпореждал с непознати моторни транспортни средства и ипотеки.

Обвинението, което му е повдигнато, е за не нерегламентирана финансова активност. Законът планува затвор от 5 до 10 години и изземване на имуществото му - отчасти, или цялото.

Периодът на незаконната му активност, за който се приказва, хората и сумите подлежат на разширение, показаха от прокуратурата. Те приканват, в случай че има и други потърпевши от тази лихварска активност, да се обядат в полицията или прокуратурата.

Старши комисар Йордан Рогачев, шеф на ОДМВР, сподели, че лицето е с чисто престъпно минало и че в дома му са открити задоволително доказателства за активността му - записни заповеди, банкови карти, компютърни конфигурации, сумата от 10 000 лв., бележник с имена на длъжници и сумите, раздадени против висока рента.

Цветана ТОНЧЕВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР