Пловдив. За първи път в България ще се проведе национално

...
Пловдив. За първи път в България ще се проведе национално
Коментари Харесай

Марица влиза в зимния волейбол, ще участва в исторически шампионат този уикенд

Пловдив. За първи път в България ще се организира национално състезание по зимен волейбол и Марица (Пловдив) ще взе участие в него със собствен тим. Историческият шампионат, който се явява и първият шампионат по зрелищния нов спорт в страната ни, ще се организира този уикенд, 2 и 3 април, на Перелик край Смолян.

Жълто-сините ще бъдат показани от Катрин Бабачева, Кристина Асенова и Никол Митева, готови от треньорката Атанаска Никифорова.

Националното състезание по зимен волейбол или, както още се назовава, волейбол на сняг ще се организира по формат с двойна елиминация и с присъединяване на четири женски и четири мъжки тима. При всеки от двата пола наградният фонд е 2000 лв.. Сред съперничките на Жълто-сините ще са тимове от Варна, Плевен и Смолян. Точната стратегия на шампионата ще стане ясна в петък вечерта.

Зимният волейбол е дисциплинираност, добила скоростна известност след 2008 година, когато в австрийските Алпи се организира първият професионален шампионат. На конгреса на Европейската волейболна кофедерация ЦЕВ в София през 2015 година той е приет за формален спорт, а в първите месеци на 2016 година се организира и първото издание на станалата към този момент годишна Европейска верига по зимен волейбол. Скоро по-късно новият спорт е приет за формален и от международната федерация ФИВБ, а първото (и заради пандемията към този момент единствено) издание на Световната верига се организира през 2019 година. Очаква се в околните години волейболът на сняг на бъде признат и в формалната стратегия на зимните олимпиади.

Първоначално, сходно на плажния волейбол, зимният волейболът се играе по двойки, само че от 2018 година насам формалните правила бяха изменени и тимовете станаха от по трима състезатели в игра и с право на още един като запаса. Всеки мач се играе до два от три извоювани гейма, а всеки гейм се играе до 15 точки при минимална разлика от две точки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР