Пловдив ще отбележи годишнината от рождението на големия български писател

...
Пловдив ще отбележи годишнината от рождението на големия български писател
Коментари Харесай

Пловдив почита Йордан Радичков с премиера на книга, лекции, кино и театър

Пловдив ще означи годишнината от рождението на огромния български публицист Йордан Радичков с поредност от събития. " В най-българския от всички месеци " - януари, честването ще стартира на 12. януари от 18.30 часа, когато ще бъде показан последният 12-и том от събраните му съчинения. Несравнимият виртуоз и вълшебник на словото, драматург и сценарист, създателят е завещал на читателите си многообразно творчество от къси разкази, новели, романи, пътеписи, детски книги, пиеси и кино сюжети.
Прочетете още
Повече от 12 години проф. Инна Пелева работи над томовете, събирайки, сравнявайки и контекстуализирайки мноогобхватното творчество на създателя. В томовете са събрани всички текстове – оповестени и непубликувани. Финалният том съдържа журналистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки и текстове от архива на Йордан Радичков.

Книгата е разграничена на няколко елементи: „ Радичков за себе си, за българите и историята “, „ За създателите, изкуството и културата “ и „ Из архива на писателя “. Сред текстовете са открояват и такива, писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, както и по разнообразни мотиви като 100 години от „ Под игото “, за кино лентата „ Привързаният балон “ и още доста други.

Между 13 и 19 януари ще бъдат прожектирани четири кино лентата, свързани с творчеството на Йордан Радичков. Старт на прожекциите в деня на българското кино ще даде лентата на режисьора Андрей Паунов „ Януари “, в която взима присъединяване звездният екип Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Една от най-известните пиеси на Радичков заживява нов живот с изключителната авторска интерпретация на Паунов. Режисьорът ще участва на прожекцията за среща диалог с публиката.

Заедно с „ Януари “ поданици и посетители на Пловдив ще имат опция да видят цифровизираната версия на емблематичния филм на Бинка Желязкова „ Привързаният балон “, която беше показана единствено един път в София. Наред с художествените филми, феновете ще могат да гледат и две документални ленти за Радичков. „ Черказки летописи “ на режисьора Димитър Петков е единственият документален филм за и с присъединяване на Йордан Радичков, в който той споделя за творчеството си. „ Бялата сцена и Радичков “ на режисьора Димитър Шарков се концентрира върху постановките и пиесите на Радичков и творчеството на създателя в света на театъра.

Програмата ще бъде обогатена с в никакъв случай непоказвани до момента оригинали на илюстрациите на Йордан Радичков в PUNKT на 14 януари. Посетителите ще могат да преоткрият Йордан Радичков като художник. Известен с илюстрациите си на най-обичаната детска книга „ Ние, врабчетата “, създателят рисува през целия си живот като завещава голям списък от в никакъв случай непоказвани оригинали. Специално подбрана част от тях ще даде нов взор на посетителите върху личността и творчеството на създателя.

На 20 и 22 януари в Епископската базилика изкушените от творчеството на Йордан Радичков ще имат опция за среща с проф. Инна Пелева, която в границите на два дни ще организира две лекции. Лекциите ще се опитат да обхванат многоликото творчество на създателя и да дадат по-задълбочено схващане за времето, мястото, аргументите и вдъховението, които спомагат за основаването на 12 тома литературни произведения.

Финал на програмата ще даде спектакълът на Катя Петрова „ Бомбето “ в Куклен театър-Пловдив. Той е притежател на оценките Grand Prix от Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО ” 2021 и премия за постановка на Катя Петрова, както и премия Пловдив в категория " Произведение на изкуството, предопределено за деца ".
Всички събития са с вход свободен с изключение на „ Бомбето “. За спектакъла ще има билети на преференциални цени.

Събитието се реализира с поддръжката на фондация " Пловдив 2019 ", ОИ " Старинен Пловдив ", Lucky Дом на киното, Епископска базилика и Studio " Punkt ".

ПРОГРАМАТА:

12 ЯНУАРИ
18.30 ч., Епископска базилика, показване на 12 том от събраните съчинения на Йордан Радичков

13 ЯНУАРИ
18.30 ч., Lucky Дом на киното, прожекция на кино лентата „ Януари “

14 ЯНУАРИ
14 ч., PUNKT, разкриване на галерия с илюстрации на Йордан Радичков
19 ч., Lucky Дом на киното, прожекция на кино лентата „ Черказки летописи “

15 ЯНУАРИ
19 ч., Lucky Дом на киното, прожекция на кино лентата „ Бялата сцена и Радичков “

19 ЯНУАРИ
19 ч., Lucky Дом на киното, прожекция на кино лентата „ Привързаният балон “

20 И 22 ЯНУАРИ
18.30 ч., Епископска базилика, лекции на проф. Инна Пелева

26 ЯНУАРИ
19 ч., Куклен спектакъл Пловдив, „ Бомбето “
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР