Пловдив се готви за най-новия си летен фестивал, който се

...
Пловдив се готви за най-новия си летен фестивал, който се
Коментари Харесай

Фестивалът Улица Станционна превзема Пловдив

Пловдив се готви за най-новия си летен фестивал, който се назовава „ Улица Станционна “.

Той ще трансформира емблематичната улица „ Иван Вазов “ в открита сцена за просвета и изкуство. А най-голямата библиотека в града ще покаже за първи път цифрови книжни творби от XVI век. Първото издание на фестивала стартира на 1-ви септември и ще продължи до 6-ти септември в това число.

Със смели крачки в ерата на модерните технологии навлиза Народната библиотека „ Иван Вазов “ в Пловдив. Цял отдел се е заел с нелеката задача да цифровизира над 2 милиона книги. Сред тях са скъпи ръкописи, рядко срещани издания, вестници, списания, карти и документи.

През ръцете на Иван, който от 7-години работи в библиотеката, към този момент са минали хиляди томове. Процесът на цифровизация от време на време лишава доста време.

25 скъпи издания в цифровизиран тип ще покаже Народната библиотека по време на фестивала „ Улица Станционна “. Сред тях е първият български вестник, печатан у нас след Освобождението - „ Марица “.

„ Той стартира да излиза незабавно след Освобождението през 1878 година и продължава до Съединението на Източна Румелия с Княжество България. „ Марица “ е първият на наша територия и това е горделивост за град Пловдив, че тук стартира издаването  на сериозна периодика ”, изясни Иван Крачанов пред Нова.

Непоказвани до момента фотографии също ще могат да бъдат видени на фестивала. Сред тях е и фотография на Яворов като дете, яхнал магаре. „ Тя е подаяние от сестрата на Яворов. Това е забавен факт. Единствената, която сме цифровизирали досега, допустимо е да има и други. Библиотеката има доста голям фонд, някъде към 4 хиляди фотоси, тъй че изцяло е допустимо да попаднем и на други негови ”, сподели още служителят в „ Дигитален център “ НБ „ Иван Вазов “- Пловдив.

Известният пловдивски фотограф Атанас Кънев, който сканира най-старите ръкописи в библиотеката, споделя, че постоянно от любознание се зачита в някои от изданията и открива непознати за него обстоятелства.

Докато сканира документи, Иван Крачанов открива историята на улица „ Станционна “, на която е кръстен фестивалът. „ Разбрах, че улицата е преименувана в улица „ Иван Вазов “ през 1920 година, когато Иван Вазов е поканен от пловдивското голям брой да посети града. Пристига с трен на гарата. Посрещат го хора с цветя, взема го файтон и го докарва до Военния клуб в центъра на Пловдив. Там тържествено му оповестяват, че улицата от „ Станционна “ към този момент е преименувана на „ Иван Вазов ” в негова чест и го вършат почетен жител на град Пловдив ”, споделя той.

На самия фестивал ще свирят и пеят 15 български и международни музикални групи, ще има видео- и настолни игри, показани от известни имена от българския геймниг свят, церемониал на ретро коли и проява на актуален рали тренажор, софтуерни изложби. Ще има и забавни прекарвания в самия „ Тютюнев град “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР