Пловдив. Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния

...
Пловдив. Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния
Коментари Харесай

Пловдив: Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург

Пловдив. Протестиращи от квартал Кършияка започнаха огромно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пловдив . Вместо с митинги против застрояването на парка, хората взеха решение да оставят по едно дърво там, като се надяват то да не бъде изкоренявано в бъдеще. В акцията за Цветница се включи и 98-годишният дядо Борис Гърнев, деец от Втората международна война, който живее на метри от парка.
Протестиращите бяха удовлетворени и поради документите, която дойде по тяхно искане от Държавния военно-исторически списък във Велико Търново. Тя потвърждава, че подземното оборудване, за което се твърдеше, че е ничия благосъстоятелност, е било точно на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Това заяви ръководителят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. От Държавния военно-исторически списък са изпратили копия на всички документи, измежду които има и схема, от която се вижда, че подземното оборудване е било бомбоубежище, а над него е имало трапезария за бойците от 9-и пехотен Пловдивски полк. Радио „ Фокус “ - Пловдив писа за това място е било трапезария на полка. 98-годишният дядо Борис също е безапелационен, че бункерът е строен по разпореждане на премиера Богдан Филов в интервала 1941-1943 година, за отбрана на популацията от бомбардировките по времето на Втората международна война. Според ръководителя на Инициативния комитет на протестиращите жители Асен Костов бункерът не е бил част от апорта на общински парцели по време на панаирната договорка през 2006 година и той би трябвало да е благосъстоятелност или на страната, или на община Пловдив. Всичко това дава вяра на протестиращите, че парка няма по какъв начин да бъде застроен, защото частникът не има тази подземна част от 16-декаровия парцел, който е купил.
Защо оборудването е било заличено в съществуващата през днешния ден държавна и общинска документи, би трябвало да бъде разследвано от способените органи, считат протестиращите.
Очаква се от Министерство на регионалното развитие да излязат със мнение за собствеността на бункера, което би трябвало да бъде вписано и в Кадастралната карта.
Преди повече от месец хората от квартала скочиха против бруталната сеч на 64 здрави дървета в парка. Те се опълчиха на това с митинги, които не престават и до през днешния ден. По тяхно гледище от община Пловдив сформираха акт за отсечените дървета за общо 25 000 лв. на компанията притежател на терена.
Оказа се, че в този терен има още един обект, който не е маркиран в скицата и е останал благосъстоятелност на общината – това е запустяла тоалетна в парка. С помощта на Инициативния комитет в този момент тя е обезопасена. Тя също мистериозно е била заличена в документите за парцела и в този момент би трябвало да бъде нанесена още веднъж в Кадастралната карта.
Миналата неделя, по покана на протестиращите, в парка пристигна и омбудсманът Мая Манолова, която даде обещание с екипа си да ревизира цялата документи и да сезира прокуратурата за възможни нарушавания на закона по отношение на този парк.
В поддръжка за запазването на парка са се подписали към 6000 души. В интернет се популяризира и онлайн-петиция за това.
Председателят на Инициативния комитет Асен Костов се е обърнал с молба за подпомагане и към премиера Бойко Борисов. Целта е да не се позволява никога застрояване на парка.
Кършияка е най-търсеният квартал за живеене в Пловдив и капиталовите ползи към него са огромни. Хората обаче се оплакват, че към този момент е толкоз гъсто застроено, че съвсем не остава въздух за живеещите там. Затова ще се борят до последно да не им се лишава този парк, дърветата в който да бъдат техните " бели дробове ".
Историческата стойност на този терен и връзката му с 9-ти пехотен Пловдивски полк е още нещото, което дава мощ на хората от квартала борбата им да не стопира, до цялостна победа, по този начин, както велият военачалник Борис Дрангов е водил полка към победи.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР