Пловдив. Около 1000 декларации са подадени до момента от граждани

...
Пловдив. Около 1000 декларации са подадени до момента от граждани
Коментари Харесай

Около 1000 декларации са подадени до момента от граждани в Пловдив за безплатна подмяна на печките с твърдо гориво по проект на Общината

Пловдив. Около 1000 заявления са подадени досега от жители в Пловдив за безвъзмездна замяна на печките с твърдо гориво по план на Община Пловдив, заяви на конференция зам.-кметът по eкология и опазване на здравето инж. Анести Тимчев, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Всички подадени заявления по план „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление “ ще бъдат цифровизирани. Единствено в Пловдив ще бъде основана такава електронна платформа, която ще работи до края на плана.Тези домове ще бъдат превърнати в " зелени домове ". В платформата ще бъде изнесен и листата на утвърдените за подмяна на отоплителни тела домове.

Основна част от процеса е анкетирането и консултурането. След това ще се пристъпи към подписването на договорите с претендентите.

Независими откриватели с енергийна експертиза ще съветват хората и ще изготвят техническите планове.

От общината настояват, че на хората ще се оферират единствено стандартизирани уреди, които ще са безусловно безвъзмездни. Те ще избират след консултация и съгласно техническата опция на домовете какви екологични уреди да употребяват. Консумацията на гориво ще си заплащат сами.

Декларациите би трябвало да бъдат подадени до 31 май 2021 година, докато продължава първият стадий на плана.
Декларацията може да бъде подадена в деловодството на съответната районна администрация по местоживеене, или в Община Пловдив до края на месец май. Декларацията (попълнена и подписана) може да бъде изпращана и електронно на e-mail: [email protected], като в отговор подателя ще получи входящ номер по нея.

В този период ще се организира изследване настройките на популацията, употребяващо дърва и въглища за отопление, ще бъдат извършени и поредност от огромни разяснителни/обучителни акции, създаване на механизъм за обезпечаване на приоритетност в санирани здания и механизъм, отчитащ приходите от предаването на сменените отоплителни устройства, ще бъдат направени разбори, оценки, обосновки, проучвания, както и визия за метода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво и използваната информация от инвентаризацията на излъчванията (актуализация на данните от осъществената инвентаризация). На уеб страницата на Общината ще има обществени предложения с критериите, пътя и упованията на хората.
Съгласно данните от националната стратегия 6248 души в Пловдив се отопляват на дърва и 10959 – на въглища.

В разяснителната акция ще бъдат привлечени и доброволци – от неправителствени организации, както и студенти и възпитаници по екология.

Подмяната на печките с твърдо гориво би трябвало да продължи до края на 2023 година.
Цветана ТОНЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР