Пловдив. Общински съветници в Пловдив искат площад Централен да бъде

...
Пловдив. Общински съветници в Пловдив искат площад Централен да бъде
Коментари Харесай

Общински съветници в Пловдив искат площад Централен да бъде прекръстен на Димитър Кудоглу

Пловдив. Общински съветници в Пловдив желаят площад " Централен " да бъде прекръстен на " Димитър Кудоглу ". Предложение за това към този момент е импортирано в деловодството от група общински съветници, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на Общинския съвет. Съгласно правилника предлагането е разпратено за разглеждане до всички комисии в Общинския съвет, като водеща ще бъде Комисията по просвета, туризъм, евроинтеграция и интернационалните връзки.

Според вносителите локалното самоуправление се показва в правото и действителната опция на жителите и определените от тях органи да вземат решение независимо всички въпроси от локално значение, които са от тяхна подготвеност, каквото е и решението за именуване и преименуване на улици, площади, паркове и други с общинско значение.
С преименуването на площада те считат, че ще бъде почетено делото на този популярен българин - донор.

Димитър Кудоглу e български търговец на тютюн, работил главно в Германия и прочут със своята щедрост. Той става най-големият донор на основания в Пловдив „ Върховен комитет на благотворителността “ с повече от 195 000 лв.. С неговите средства са открити 11 безвъзмездни трапезарии, в които всекидневно се раздава топла храна на над 1000 деца на фронтоваци. Но не стопира до тук.
По-късно Димитър Кудоглу основава в Пловдив и здравно заведение.
На 8 октомври 1927 година в центъра на града, на мястото на днешната Централна поща е открит учреденият от него Дом за щедрост и национално здраве. Домът става най-известното здравно заведение в Пловдив. Стотици хиляди заболели от Пловдив и Южна България намират съвет и лекуване в него. До 1944 година дарението на Димитър Кудоглу за Дома надвишава 39 милиона лв..
През 1927 година Кудоглу е разгласен за почетен жител на Пловдив.
Той умира в Пловдив на 7 март 1940 година на 77 години.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР