Пловдив. Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към

...
Пловдив. Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към
Коментари Харесай

Пловдив: Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“

Пловдив. Модернизирана е Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване към УМБАЛ „ Свети Георги “. Това заяви пред публицисти шефът на болничното заведение проф. доктор Карен Джамбазов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Проектът за преустройството, техническото възобновяване и модернизацията на клиниката включва строително-ремонтни действия и доставки на здравно съоръжение и особено обзавеждане. Стойността на инвестицията в СМР е 2 886 823 лева От бюджета на Министерство на здравеопазването са предоставени финансови средства в размер на 2 250 000 лева Останалите средства, нужни за финансиране на строителството (638 хиляди лева.), както и средствата за обезпечаване на всички доставки на профилирано съоръжение и обзавеждане (342 хиляди лева.) се обезпечават поетапно от личните доходи на лечебното заведение. Общо вложенията в доставки и строителство възлизат на 3 230 000 лева
Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на УМБАЛ „ Свети Георги “ е единствената по рода си като потенциал и благоприятни условия диагностично-лечебна конструкция за обезпечаване на интензивно лекуване в Южен Централен регион при незабавни и други тежки остри положения. КАИЛ разполага с 22 профилирани кревати за интензивно лекуване, само че материално-техническата й база беше извънредно остаряла и не отговаряше на актуалните условия за технология и съоръжение в региона на интензивното лекуване и незабавната реанимация. Извършеното изцяло възобновяване доста усъвършенства изискванията за осъществяване на лечебния развой и в частност на така наречен персонализирана медицина, изясни доктор Костадин Чифлигаров от КАИЛ на УМБАЛ „ Свети Георги “. В момента изискванията в КАИЛ не се разграничават от тези в най-модерните интензивни клиники и отделения по света, стана ясно през днешния ден по време на визитата на премиера Борисов.
Днес министър председателят Бойко Борисов прегледа и Клиниката по нервни заболявания, която е пребазирана в Хирургичния блок на болничното заведение от една от най-старите здания на лечебното заведение в База 1 на болничното заведение на бул. „ Васил Априлов “ №15А. „ Материално-техническата база беше извънредно остаряла и рушаща се, което постановяваше огромни вложения. Същевременно с това в клиниката се одобряват и лекуват болните с остри мозъчни инсулти. Болничните звена, с които Клиниката по нервни заболявания би трябвало да е в непрекъснато взаимоотношение в хода на диагностиката и обслужването на тежки инсулти, се намират в другата база – База 2, която е отдалечена на километри. Липсата на благоприятни условия за бърза връзка и взаимоотношение сред болничните звена беше спънка пред ефикасната здравна помощ, изключително за случаите на остри мозъчни инсулти ”, изясни доктор Джамбазов.
В момента Клиниката по нервни заболявания е ситуирана на 4-и и 5-и етаж в База 2 – Хирургичния блок, където са останалите звена, с които би трябвало да комуникира: Спешно приемно поделение, КАИЛ, Образна диагностика, Неврохирургия, Инвазивна кардиология.
Инвестицията в пребазирането включва строителство и съоръжение на стойност над 538 хиляди лева, като строителните работи възлизат на близо 396 хиляди лева, а доставките на профилирано съоръжение и ново обзавеждане – към 142 хиляди лева В резултат на осъществените архитектурни и строителни работи на 4-ия етаж в постройката на Хирургичния блок е основано профилирано Отделение за лекуване на остри инсулти с 8 болнични кревати и Сектор за интензивно наблюдаване и лекуване на заболели в сериозни неврологични положения с 5 болнични кревати. Следващият етаж е ангажиран от Отделението по обща неврология с 12 болнични стаи, всяка с по 2 кревати.
С пребазирането, болничните структури по нервни заболявания, КАИЛ, образна диагностика, неврохирургия и инвазивна кардиология получиха благоприятни условия за дейно взаимоотношение, а Клиниката по нервни заболявания – опция за бърза връзка със Спешно поделение. Новите условия са причина в близко бъдеще да се сътвори Високотехнологичен мозъчносъдов център, единствен освен за Пловдив, само че и за целия Южен Централен регион. В момента сходни настоящи центрове има в София и Варна.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР