Пловдив и областта затвърждават водещото си място по строителство в

...
Пловдив и областта затвърждават водещото си място по строителство в
Коментари Харесай

Исторически строителен рекорд! Пловдив е шампион по одобрени проекти и започнали строежи

Пловдив и региона затвърждават водещото си място по строителство в страната. Област Пловдив е първа в страната по издадени нови строителни разрешителни, както и по стартирани нови градежи в границите на второто тримесечие на 2022 година.
Прочетете още
За интервала от април до юни в Пловдив и региона е почнало строителство на 233 жилищни здания със 770 жилища в тях и 65 обекта с друго предопределение . Сградният фонд в градеж е с общо РЗП от 152 612 кв.м.

Строителството на максимален брой нови здания в региона е стартирало на територията на община Родопи - 74 жилищни здания с по едно жилище в тях и 19 други здания, Пловдив - 52 жилищни здания с 510 жилища в тях , Марица - 33 жилищни здания с по едно жилище в тях и 15 други здания и Раковски - 15 жилищни здания с 22 жилища в тях и 9 други здания.

Изглежда тази наклонност ще се резервира и в бъдеще, в случай че декларираните инвеститорски ползи се осъществят в околните месеци. За 399 жилищни здания в Пловдив и региона има утвърдени планове с издадени строителни разрешителни единствено в границите на три месеца.

Това е безспорен исторически връх - от 2005 година насам, след като Национален статистически институт регистрира броя на издадените строителни разрешителни на трмесечия, това е най-високият брой утвърдени жилищни планове. Рекорд се бележи и за жилищните здания в градеж, които в никакъв случай не са били повече.

Одобрените жилищни планове в интервала април-юни са с общо РЗП от 226 633 кв.м. и разполагат с 1820 жилища в тях . Отделно локалните администрации са одобрили построяването на 122 здания с друго презначание с РЗП от 68 хиляди кв.м. Тук влизат всички индустриални, търговки, транспортни, просветни, спортни, здравни обекти.

Най-голям брой разрешителни за градеж на нови здания са издадени за територията на община Родопи на 182 жилищни здания със 192 жилища в тях и на 43 други здания, Пловдив - на 78 жилищни здания с 1 319 жилища в тях и на 11 други здания , Марица - на 42 жилищни здания с 44 жилища в тях и на 23 други здания, Асеновград - на 28 жилищни здания със 120 жилища в тях и на 4 други здания.

В съпоставяне с второто тримесечие на 2021 година издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания нарастват с 64.2%, жилищата в тях - със 72.3%, а разгънатата им застроена повърхност - с 93.7%. Издадените разрешителни за градеж на други здания са повече с 3.4%, а тяхната РЗП - с 22.8%
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР