Пловдив. Френска седмица ще се проведе в Пловдив от 21

...
Пловдив. Френска седмица ще се проведе в Пловдив от 21
Коментари Харесай

Френска седмица ще се проведе в Пловдив от 21 до 26 юни

Пловдив. Френска седмица ще се организира в Пловдив от 21 до 26 юни. Проявите през тази година са под знака на 30-годишнината от възобновяване на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори порти Генералното посланичество на Алианса. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на общината.

Със започващата Френска седмица, от 21 до 26 юни, ще отбележим и 30 години от първото честване на „ Празника на Музиката ” в Пловдив, едно събитие стартирано от Франция още през 1985 година от многократния министър на културата Жак-Ланг, в което музиканти, фенове и експерти пеят и свирят свободно за лично наслаждение и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и позитивно зареждащо събитие, което се случва през днешния ден по целия свят, в над 120 страни на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове.

Откриването на Френската седмица ще е на 21 юни от 11.30ч. пред ДК „ Борис Христов ”. Тя предхожда и анонсира 18-тия фестивал „ Златен ключ ”.

Тази година френската седмица ще е изключително атрактивна. 3D кабина на Френски аероплан и доста други томболи, игри и изненади чакат пред Дома на Културата всички поданици и посетители на града.

Посетителите на щанда на Telus ще могат да се фотографират с брандирана рамка за фотоси. Участието планува на лотариен принцип в края на седмицата да се изтегли спечелилия в играта, който ще завоюва ваучер за вечеря за двама в прочут ресторант в Пловдив. А инсталираната специфична мобилна 3D кабина на Ер Франс е за всеки, който желае да се снима. Френски стюардеси, доброволки, ще ви съпровождат в полета ви по вълните на Френския шансон, описа шефът на Алианс Франсез Теофана Брадинска.

Посланието на този празник е „ Правете музика ” и 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска ария " Златен ключ " - Пловдив 2021г. се вписва напълно в тази самодейност и неговата медийност става още по-голяма. На концертите, които са за Денят на Бастилията, също ни чакат доста и приятни изненади.

Талантливата Венета Павлова от ЕГ „ Иван Вазов ” ще рисува на сцената по френски шансони. Музикален сътрудник още веднъж е „ Арт Войс Център ”, с началник Румяна Иванова. Френско-българското съдействие ще бъде разширено с френските гении от Jessandwest. Единият концерт бъде взаимен, като френските музиканти пригласят на българските участници.

Ще има и общо креативно ателие, където всеки ще може да показа своя опит и да научи нещо ново. За Националния празник на Франция ще пее огромният победител за 2019 год. от музикалния формат по френската национална телевизия, „ Талантът на Франция ”. Това са чаровните братя близнаци Джес и Уесли от Jessandwest, които ще изнесат концерт-рецитал.

Входът, както всяка година е безвъзмезден. Община Пловдив е неизменим сътрудник при провеждането на фестивала и френската седмица, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, която сполучливо разпространява Пловдив по света.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР