Площадът на град Джебел се изпълни с членове и симпатизанти

...
Площадът на град Джебел се изпълни с членове и симпатизанти
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ от Джебел: Готови сме за нови избори



Площадът на град Джебел се извърши с членове и симпатизанти на Движението за права и свободи, където се организира възпоменателен протест по случай 33-годишнина от митингите против т.нар възродителен развой.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ беше приветстван с бурни овации и възгласи „ Движение за права и свободи ”. На събитието участваха посланикът на Турция в София нейно превъзходителство Айлин Секизккьок, както и генералният консул на южната ни съседка в Пловдив Корхан Кюнгюрю, кметът на Кърджали Хасан Азис, депутати от Турция и водачи на изселнически организации.

Заради неотложни задължения ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ промени протокола и се извини авансово, че ще напусне събитието по рано, като даже не съумя да сервира венци на паметник-чешмата в центъра на града издигната в памет на жертвите от т.нар „ възродителен развой ”.

На сцената Карадайъ се обърна към събралото се голям брой с думите, че Движение за права и свободи е готово за нови избори.

" Ежедневно би трябвало да отстояваме мира и демокрацията. За нас е ясно, че те не са даденост, а са полезност, за която ние всеки ден би трябвало да се борим. Благодаря на всички за поддръжката, която имахме на изборите през 2021-ва година.

Виждаме в какви спешни времена живеем. Времената са комплицирани и тревожни. Няма връзка сред власт и съпротива сега, което е наложително в такива сложни времена.

Днешната власт в България основава спомагателна тревога и рецесии. И за това на нас от този площад най-вече ни отива да кажем на всеослушание, че ние сме подготвени за предварителни парламентарни избори. Българските жители имат потребност от ясна посока ".

Карадайъ не пропусна да спомене и интервала от преди 33 години, когато е имало опит за насилствена асимилация:

„ Не сме не запомнили оня интервал, в който със силата на оръжието се опитваха да ни лишават имената, които са записани в нашата душа с езама. Някои хора тогава можеха да си го разрешават, тъй като ние бяхме разграничени. “

В Деня на Джебел се навършват 33 години от митингите на българските турци против тоталитарния режим. Отбелязването на майските събития е мотив джебелчани от целия свят да се събират на площада в Джебел. Президентите на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган поздравиха жителите на Джебел.

„ Бъдете здрави, мъдри и смели в фантазиите си! “, пожелава президентът Румен Радев, а специфични поздрави от името на турския президент Ердоган сервира от трибуната на площад „ 19 май “ Ефкан Еля, зам.-председателят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. В поздрава си Ердоган акцентира, че турците в България и в Джебел са с огромен принос за свалянето на комунистическия режим.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР