Плодовете на мушмулата достигат своята зрялост през септември. Интересното е,

...
Плодовете на мушмулата достигат своята зрялост през септември. Интересното е,
Коментари Харесай

Да си направим мармалад от мушмули

Плодовете на мушмулата доближават своята зрялост през септември. Интересното е, че остават на дървото даже след окапването на листата, до края на ноември. Представляват кафяво-зеленикави, сходни на кълбета топчета. На върховете им има излишък от чашката. Притежават сладко-тръпчив усет и семена, твърди като костилка.

Най-подходящите месеци за бране на мушмули са септември и октомври. В началото са много твърди, само че с времето стават меки и ароматни. Лесно се нараняват, заради което би трябвало да се берат деликатно. Ако се берат преди първата слана, се оставят в сандъчета или касетки на дебели пластове. Така се съхраняват на хладно и проветриво място. Годни са до два месеца след брането.

След брането следва интервал на доузряване. През него мушмулите постоянно се ревизират, като мощно омекналите и смачкани плодове незабавно се употребяват или отстраняват. Ако се оставят, те плесенясват и повреждат останалите.

Ако мушмулите се берат след няколко слани, плодовете постоянно изсъхват, спаружват се и стават негодни за консумация. При сходно бране след слана те към този момент са омекнали и би трябвало незабавно да се употребяват или преработят, защото са нетрайни и загниват.

Подобно на доста плодове, мушмулите се употребяват най-вече сурови. Когато разполагате с огромни количества обаче, най-хубавото решение да запазите техния несравним усет за по-дълго е приготвянето на мармалад. Ето по какъв начин да си го приготвите:

Мармалад от мушмули

Необходими артикули: 3 кг омекнали мушмули, 1 кг захар

Начин на подготвяне: Плодовете се заливат с малко вода и се поставят на котлона да се задушат. За да омекнат изцяло, е най-добре да се претрият през решето или гевгир.

Кашата от мушмули се оставя да поври за известно време. Добавя и се захарта, след което се вари, до момента в който при пробутване на бъркалката не стартира да се образува вадичка на дъното на тавата.

Мармаладът от мушмули се разсипва топъл в авансово затоплени буркани. Така се оставя да изстине изцяло, след което се затварят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР