Плевенските археолози ще покажат в изложба находките си при разкопки

...
Плевенските археолози ще покажат в изложба находките си при разкопки
Коментари Харесай

Плевенски археолози показват находките си при разкопки от лятото на 2018 г.

Плевенските археолози ще покажат в галерия находките си при разкопки от лятото на 2018 година. Това оповестиха от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен.
Фотоизложбата "Археологическо лято - 2018 " на следващия ден ще показа резултатите от активността на експертите при техните теренни изследвания.

Интерес съставляват разкопки на римските обекти в Плевенско - Димум в Белене и Улпия Ескус при Гиген. Проучвани са населено място от бронзовата ера в местността "Попска могила " сред селата Крушовица и Садовец.
Плевенските експерти са работили и отвън територията на региона. Работили са на раннонеолитното населено място в село Копривец, Русенско, на селищната могила "Големия остров " при с. Дуранкулак, Добричко, на халколитната селищна могила в м. "Адата " при с.Бъзовец, Русенско, с.Овча могила, Свищовско.

Специалисти от Плевенския музей са проучвали терена на късноантичната и средновековна цитадела в м. Бузово кале при с. Бузовград, Казанлъшко, средновековната цитадела на хълма Трапезица във Велико Търново.
През миналото лято са осъществявани археологически наблюдения по трасето на автомагистрала "Хемус " и теренни обходи в региона на м.Бузово кале при с.Бузовград, Казанлъшко.

Най-интересното, намерено при разкопките, ще бъде показано за първи път пред аудитория на следващия ден в 17.00 часа в Първо изложбено предверие на РИМ в Плевен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР