Плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ осъди на първа инстанция НЗОК

...
Плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ осъди на първа инстанция НЗОК
Коментари Харесай

Плевенската университетска болница осъди Касата за надлимитна дейност

Плевенската УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ осъди на първа инстанция НЗОК да изплати сумата от 128 130 лева за осъществена болнична здравна помощ на наложително здравно обезпечени лица за месец март 2016 година, надлимитна активност, ведно със законна рента върху сумата до окончателното ѝ погашение.

НЗОК е наказана също да изплати деловодни разходи в размер на 9417 лева, оповестяват от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Съдът приема, че клаузи от Индивидуалният контракт на болничното заведение с Касата опонират на наредбите на Закона за здравното обезпечаване по отношение на правата на здравноосигурените лица да получат здравна помощ и на регламентираните в него отговорности на НЗОК за погашение на осъществената здравна активност във връзка с здравноосигурените лица. Независимо, че болничното заведение просител не е подала заявление в периодите по чл.21 ал.5 за увеличение лимита на болничното заведение за месец март 2016 година до РЗОК по отношение на оказаната незабавна здравна помощ и финансовите документи, описващи надлимитната активност за същия месец, са формирани след периода по чл.29 от контракта, откакто дейностите по клинични пътеки са осъществени, същите следва да бъдат заплатени, счита съдът.

В случая ИМ съставлява и покана за осъществяване, респективно за възнаграждение на дължимите суми от ответника като възложител по контракта. За ищеца не съществува законова опция да откаже осъществяването на тези действия и да не хоспитализира здравноосигурено лице за болнично лекуване. Подобен отвод ще опонира както на поетите с контракта отговорности, по този начин и на наредбата на чл.7 от ЗЛЗ, въвеждаща обвързване за всяко лечебно заведение, че не може да отхвърля здравна помощ на лица, явили се в него в положение, което заплашва техния живот, без значение от местоживеенето им, на наредбата на член 100 ал.2 от Закона за здравето, задължаваща всяко лечебно заведение да извърши вероятния размер медицински действия при пациент в незабавно положение.

Подобна е и нормата на член 59в от ЗЗО, където един от критериите за досегаемост и качество на здравната помощ е обезпечаване от ЛЗ на непрестанно 24-часово осъществяване на здравна помощ при незабавни положения, се показва още в претекстовете на съда, представени от ЦЗПЗ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР