Плевен. Регионалният академичен център – Плевен и Медицински университет –

...
Плевен. Регионалният академичен център – Плевен и Медицински университет –
Коментари Харесай

Фотоизложба за българският принос в културно-историческото многообразие на Европа ще бъде открита в Телекомуникационния център на Медицински университет - Плевен

Плевен. Регионалният научен център – Плевен и Медицински университет – Плевен са домакини на фотоизложбата „ Българският принос в културно-историческото разнообразие на обединена Европа (из художествено-документалното завещание на БАН) ”. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Панелната експозиция се показва в границите на оповестената от Центъра за развиване на човешките запаси самодейност Европейска седмица в България, в която просветителните институции са поканени да отбележат Празника на Европа и Деня на eTwinning. Тя ще бъде открита от 11.45 ч. на 12 май във фоайето на Телекомуникационния център на университета.

Фотоизложбата е дело на Научния списък на Българска академия на науките и включва 22 постера, всеки със независимо заглавие, характеризиращ наличието и представящ разнообразни документални свидетелства за активността на българските художници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на писания, дневници, записки и мемоари на наши учени, държавни, публични, културни и военни дейци – Тодор Г. Влайков, Петко Стайнов, Иван Буреш, Христина Морфова, Добри Христов, Николай Лилиев, Йосип Щросмайер и други.

Акцент в експозицията е концепцията за обединена Европа, образно показана с документи и фотографии от богатия списък на създателя и пръв ръководител на Българската секция на Паневропейския съюз – акад. Иван Шишманов (1862–1928). Представени са и други скъпи свидетелства, свързани с имената на изтъкнати интелектуалци, политици и общественици, някои от които членовe на Българска академия на науките. Документите приказват, че България поема по пътя на концепциите на паневропеизма за доближаване на европейските нации на културна, икономическа и политическа основа още през 30-те години на XX век.

Специално място е отделено на художествено-документалното завещание – моливни скици, рисувани от натура, включени по-късно в тритомното издание Дунавска България и Балканът, оповестено през 1875 и 1882 година Те са дело на австро-унгарския странник и художник Феликс Филип Каниц (1829–1904), който ги подарява на Българска академия на науките през 1929 и 1936 година Още едно от безспорните благосъстояния на Научния списък на Академията са славянските и старобългарски ръкописи от ХI до ХIХ век (ранни преписи на История славянобългарская, взаимоучителни таблици, църковнославянски граматики), някои от които върху пергамент. Представени са документи със икономически темперамент: комерсиалните бележници от архива на братята донори Евлоги и Христо Георгиеви; копирните книги на Найден Геров, Михаил Сарафов митрополит Симеон Варненски и Преславски; преписка по научни, културни и държавни въпроси. Експозицията е допълнена с портретни фотографии на персони и фотоси от значими събития в културния, научния, политическия, публичния живот у нас и в чужбина. Включени са фотоси на селища, етнографски, архитектурни, археологически и други обекти, някои от които към този момент не съществуват.

Събитието ще бъде включено в интерактивна карта, достъпът до която ще бъде през уеб страницата на ЦРЧР и през Фейсбук.
От 12 до 30 май 2021 година изложбата ще бъде налична за визити във фоайето на Факултет „ Фармация “ и фоайето на Телекомуникационния център, Медицински университет – Плевен.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР