Плевен инвестира експериментално за въвеждане на нови контейнери за битови

...
Плевен инвестира експериментално за въвеждане на нови контейнери за битови
Коментари Харесай

Плевен с нови контейнери за битови отпадъци

Плевен влага пробно за въвеждане на нови контейнери за битови боклуци за възстановяване на чистотата. Идеята е новите съдове да бъдат тествани посредством жителите, съобщи кметът на Общината Георг Спартански.

В околните дни те ще бъдат сложени в централната част на града - до театъра, с цел да могат плевенчани да се срещнат с техните благоприятни условия, разясни Иво Георгиев от сметопочистващата компания.

Плевенският кмет посочи, че общината непрекъснато търси благоприятни условия за възстановяване на тази услуга и по тази причина ще тества нови съдове за боклук. Те нямат похлупак, а вътре в тях ще има различен по-малък резервоар, който няма да позволява течове на изгнили боклуци от плодове и зеленчуци и формиране на миризми, както и няма да разрешава разпространяването на гризачи, разяснява Спартански.

По думите му един от проблемите сега е изхвърлянето от жители на строителни материали при битовите боклуци, което е причина за разваляне на сметосъбиращите машини.  И в новите съдове ще бъде неразрешено да се изхвърлят строителни материали, едрогабаритни боклуци и ел. уреди, както и боклуци от търговски обекти.

От общината е основана организация, когато се прави ремонт на жилище, компаниите по сметопочистването по поръчка на притежателите да доставят профилирани контейнери за строителни боклуци, разясни кметът. Без поддръжката на гражданското общество няма да можем да подобрим чистотата, е уверен Спартански. Той добави, че нормално общината харчи два пъти повече средства от тези, които се събират за поддържането й.

Таксата за боклук в Плевен не е променяна от декември 2015 година - тя е сред 5 и 10 стотинки дневно, според от това дали е за кварталите или за центъра на града, пресметна кметът. Според него това е извънредно незадоволително и по тази причина се харчат в допълнение 5-6 милиона лв. годишно за чистотата, а тези пари биха могли да се влагат за поправки на улици, здания, детски площадки и други потребни неща.

Общинският съвет няма да увеличи таксата за боклук и локалните налози, тъй като той е политически орган и когато наближават избори, не би подхванал сходна стъпка, предвижда Спартански. Затова Плевенската община се стреми непрестанно да усъвършенства разноските си, е безапелационен той.

Според Спартански страната не прави нищо за финансовата децентрализация на общините, с цел да могат те да бъдат оптимално самостоятелни от централната власт.

Той употребява случая да изкаже признателност обществено пред медиите за съответната поддръжка, която са оказали на общината по време на досегашното ръководство на двама от определените депутати от Плевен - Стоил Стоилов от " Продължаваме Промяната " и на Стефан Бурджев, който бе заместник-министър на земеделието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР