Пленумът на Висшия съдебен съвет започна последното си заседание преди

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет започна последното си заседание преди
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg: ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия правосъден съвет стартира последното си съвещание преди лятната почивка.

Първа точка от дневния ред е импортираното предложение от министъра на правораздаването проф.Янаки Стоилов за започване процедура за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Министър Стоилов внесе предлагането предходната седмица, откакто до него постъпи сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, в който е поместена информация за нарушавания осъществени от основния прокурор.

За първи път Висш съдебен съвет – „ държавното управление на правосъдната власт “, ще разисква предварителното освобождение на един от тримата първи в правосъдната система - освен това сезиран от представител на изпълнителната власт.

За да стартира процедура по отстраняването на основния прокурор е належащо болшинство от не по-малко от 17 гласа измежду висшите магистрати.

Прокуратурата дефинира като политически акт предлагането за оставка. Според представителя на основния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и PR.



Два митинга пред постройката на Висш съдебен съвет

Два митинга огласяват региона към Висш съдебен съвет. Още към 8 часа предвождани от отец Дионисий 10-20 души се събраха на столичната ул. " Екзарх Йосиф ". Те първи започнаха да скандират, а главното им искане е оставка на основния прокурор. Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха даже нецензурни реплики, извадени от записани диалози.

Малко по-късно, на метри от този митинг, Движение " Боец " също сложи озвучителна уредба, която заглуши първия митинг. Последователи на " Боец ", също към 10-20 души, внесоха подписка в деловодството на Висш съдебен съвет. Според техни изказвания за оставката на Гешев се подписали към 8000 индивида.

Точно в 9 придвижването и на трамваите беше блокирано от двата митинга, които се сляха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР