Пленумът даде мандат на контактната група да продължи преговорите с

...
Пленумът даде мандат на контактната група да продължи преговорите с
Коментари Харесай

НС на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН

Пленумът даде мандат на контактната група да продължи договарянията с „ ИТН “, „ Изправи се БГ! Ние идваме “ и „ Демократична България “. 

Със 120 гласа " за ", 1 " срещу " и без " въздържали се " Националният съвет на БСП прие няколко решения. Искаме сигурност за жителите и непоклатимост за страната. Ще поставим старания за сформиране на постоянен кабинет и работещ парламент. Това съобщи на брифинг водачът на левицата Корнелия Нинова в централата на партията след съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

,,Нашата цел е да се довърши цялостното разграждане на настоящия модел на ръководство. Ние от " БСП за България " ще настояваме за пет съществени целта. Първият е обществената политика, която включва битка със обществените неравенства и преизчисляване на пенсиите. Вторият приоритет е опазването на здравето, като тук ще настояваме за промяна, която да гарантипа качествено опазване на здравето и безвъзмезден достъп до опазването на здравето на всички български жители, както е записано в Конституцията``, добави Нинова.

Останалите цели, за които ще упорстват от левицата, са образованието, науката и културата; битката с корупцията и качествена правосъдна реформа; възстановяване на стопанската система.

От Българска социалистическа партия не одобряват за верни две тематики - демократичния модел на ръководство и отдръпването на страната и приватизацията на ББР. От левицата загатнаха, че ще поддържат с гласове в пленарната зала вероятно държавно управление на „ ИТН “, само че откакто чуят имената на министрите

" Това, което не можем да приемем от " Българска социалистическа партия за България ", е налагането на демократичен модел на ръководство, в частност приватизацията на ББР и концесионирането на пътищата. И другото – " БСП за България " е " за " приемането на районен съд Македония в Европейски Съюз, само че не за сметка на българския народен интерес и българската история ", добави Нинова.

Тя съобщи още, че Националният съвет на партията е дал мандат на групата за контакти да продължи  диалозите с Има Такъв Народ, както и излъчването на експертни групи, които да стартират да работят с експертните групи на останалите политически партии.

Окончателното решение за поддръжка ще бъде взето на идващия Национален съвет, откакто Има Такъв Народ показа кабинета си и своите приориети. " Дотогава имаме мандат да продължим договарянията с тях ", уточни Нинова.

Корнелия Нинова разяснява и митинга пред партийната централа, с който стартира днешното съвещание на Националния съвет. „ Организиран и препоръчан от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева и демонстрира тъкмо силата на вътрешната съпротива – 60 от 82000 членове на партията. Тези хора не съставляват никого с изключение на себе си “, уточни тя.

Заседанието на Националния съвет продължава. Очаква се да бъде изработен разбор на изборния резултат на Българска социалистическа партия. Лидерът Корнелия Нинова сподели, че той е обективен и ще бъдат начертани съществени ограничения за държанието на Българска социалистическа партия оттук насетне.

По-рано през днешния ден съвещанието на Националния съвет започна под блокада и с крясъци " оставка ". Час преди началото на пленума на Българска социалистическа партия пред постройката на " Позитано " 20 пристигнаха протестиращи от разнообразни регионални и общински структури. Те застанаха пред основния вход с плакати  " Конгрес в този момент. Утре ще е късно ", " Нинова - ликвидатор на Българска социалистическа партия ", " Българска социалистическа партия не е лидерска партия ", " Видин желае конгрес ".

Членовете на Българска социалистическа партия упорстваха за разискване на финансовото положение на партията, позиция по отношение на поддръжката за кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат и незабавно привикване на ексклузивен конгрес. Сред протестиращите бяха Кирил Добрев и Весела Лечева.

„ Път на разделянето, по който ни води Нинова, и ниските резултати или тръгваме по различен път, пътят на единството в Българска социалистическа партия. В това е била постоянно мощна партията. Дори не е настоящ през днешния ден въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на Българска социалистическа партия в политическия живот “, разяснява Кирил Добрев.

„ Затова сме тук – да желаяме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия избирателен резултат на последните избори “, сподели Весела Лечева.

Противоположните отзиви пристигнаха от депутатите и членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

„ Дошли са по-голямата част от тези приятели, не са гласувани в Националния съвет с едно-две изключения. Освен това, е добре някой от тях да ги питате къде работят, защото не е добре, когато един човек работи единствено в партията, а няма специалност. И когато няма място в партията, той е неудовлетворен “, разяснява Румен Гечев.

" Тази оставка не е желана от през вчерашния ден или от през днешния ден, няколко  недоволни партийни приятели я желаят от няколко години. Проблемът е, че сега те саботират освен Българска социалистическа партия, а и въобще развиването на страната “, сподели Филип Попов.

Заседанието на Народно събрание на Българска социалистическа партия е взаимно с съдружните сътрудници, народните представители от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " и членовете на предизборния щаб. То идва идва след вчерашните съвещания сред парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов " ИТН ", завършили с общи цели, само че и със основни разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и възможните приватизации.

Лидерът Нинова дефинира резултата като " първа добра крачка към диалози и разговор за намиране на единодушие за сформиране на държавно управление ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР