Пленарният ден в четвъртък започна с конфликт между съпредседателя на

...
Пленарният ден в четвъртък започна с конфликт между съпредседателя на
Коментари Харесай

Казусът Пеевски скара Христо Иванов и ДПС в парламента

Пленарният ден в четвъртък стартира с спор сред съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, а в центъра му се оказа присъединяване на депутата Делян Пеевски в парламентарната комисия по конституционни въпроси.

С декларация от парламентарната естрада Иванов подчертава върху нуждата от промени в Конституцията и предложи идната седмица да се проведат диалози за това по какъв начин би трябвало да наподобява парламентарната комисия, която ще се занимава с тях. Без да загатва непосредствено името на Пеевски, той предложи тя да се " реконструира ".

Предложението му явно е предизвикано от събитията в сряда, когато глобеният по закона " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи беше определен за член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " и със подпомагане на " Възраждане ".

" Отнасям се с почитание към правото на всяка парламентарна група да предлага свои членове на комисии, само че тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим извънредно деликатно. Трябва да създадем старания форматът и съставът и да не провокират разделяне ", съобщи Христо Иванов.

По думите му, попълването на комисията не е станало добре: " Една парламентарна група сподели, че подхожда към този въпрос на подбив. Друга се отхвърля от това, че с нейното безучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали по този начин си показват конструирането на болшинствата в този парламент: а-ла-карт, шведска маса, и то в тази компания ", посочи той.

Движение за права и свободи обаче се обиди от предлагането на Иванов и зам.-председателят ѝ Йордан Цонев излезе на трибуната, с цел да пази мястото на Пеевски в комисията. Той разгласи, че придвижването няма да премисли присъединяване на глобения народен представител и даже го похвали, че точно той бил изработил предложенията на партията за промени в Конституцията - същите оферти, които от ПП-ДБ били харесали.

" Признавате, че нашият план е обсъждан от вашите експерти и е нелош, а преди беше пуснат в кошчето. Знаете ли кой взе участие в създаването на този план? Г-н Пеевски! И той ще бъде в тази комсия, тъй като той направи този разбор с нашите експерти и създаде този план, който вашите експерти харесват ", уточни Цонев.

Очаквайте детайлности!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР