Племенникът на Гала, застрелян от американски полицай на 10 декември,

...
Племенникът на Гала, застрелян от американски полицай на 10 декември,
Коментари Харесай

Последно сбогом: Племенникът на Гала кремиран, семейството събра 10 000 долара дарения

Племенникът на Гала, убит от американски служител на реда на 10 декември, е бил кремиран, написа „ Уикенд”. Семейството избрало център по кремация в американския град Бъфало, където живее повече от 20 години, вместо обичайното за България заравяне.
Приятелите на убития Джордж (Георги) Пенев взеха решение да го изпратят, облечени в пурпурно. Това бил обичаният му цвят. Идеята била на неговата другарка Лори. „ Харесва ми, тъй като пурпурното е било непокътнато за кралете. Бил е първокласен цвят, защото багрилото, с което го реализирали, е било доста рядко и скъпо. Не се сещам за различен цвят, който би паснал по-добре на характера на Пенев”, разяснява непосредствен на убитото момче.
Малко след гибелта на младежа, фамилията му заяви, че църковната работа, на която околните му ще си вземат последно довиждане с него, е планувана за събота сутринта, 22 декември, в локален християнски храм. След това всички щели да „ честват живота на Пенев” – с тези думи бе несъмнено събирането на фамилията и приятелите, което нормално се прави след заравяне. През това време тялото на самия Джордж е било откарано в център по кремация. Засега не е обявено какво ще стане с праха на младия мъж. Не е ясно и тъкмо каква е повода за избора на кремацията вместо надалеч по-разпространеното измежду българите общоприетоо заравяне. Предполага се, че една от главните аргументи е по-ниската цена.
Малко след убийството сестрата на момчето – Мария, стартира акция за събиране на дарения за покриване на разноските по църковната работа и погребението. „ Брат ми към този момент го няма, парите са, с цел да оказват помощ на родителите ми да платят всички такси към погребението, както и да преживеят известно време, до момента в който са в траур”, изясни момичето. На пръв взор акцията наподобява странна, защото братът на Гала – Петър, е имал личен бизнес в Бъфало. Твърди се, че въртял цели три пицарии, тъй че е разумно да има задоволително пари за едно заравяне.
От друга страна е мъчно обяснимо за какво самата водеща не е предложила да помогне с таксите, в случай че фамилията в действителност е имало потребност от помощ. За нейната заплата в Нова тв и за хонорарите, които взима от всевъзможни рекламни акции, в които взе участие от години, се носят митове. Така че е същинска мистерия по какъв начин фамилията е опряло до дарения.
Така или другояче, за броени дни приятелите на мъртвото момче събраха към 10 хиляди $.На фона на американските такси тези пари надалеч не са толкоз доста, колкото наподобяват в България. Само за кремацията в Съединени американски щати междинната цена е към 2000 $. Отделно се заплаща за църковната работа, катафалката, цветята и така нататък Още по-скъпо е, в случай че се прави обичайно заравяне, което включва покупка на имот за гроба.
До деня на кремацията самата водеща не разяснява гибелта на племенника си. Веднага откакто той бе погубен, тя изчезна от предаването си и се приказва, че е летяла за Съединени американски щати. След седмица обаче отново се появи в „ На кафе” и нищо в държанието ѝ не издаваше, че е претърпяла тежка загуба. Дори откакто за гибелта на момчето се разчу (четвъртък, 20 декември), Гала не сподели нито дума по случая, а в противен случай – на идващия ден се появи в предаването с необятна усмивка на уста и се държеше по този начин, все едно нищо не се е случило. Говори се, че от петък (21 декември) „ На кафе” тече на запис. Вероятно това се е наложило, защото Гала е желала да пътува назад за Съединени американски щати, с цел да се елементарни с Джордж в събота. Затова авансово е записала няколко излъчвания, които да се пускат, до момента в който не е в България. Ако това е правилно, би обяснило несъответстващото ѝ държание в миг, в който всички чакат да разяснява трагичния завършек на момчето.
23-годишния Джордж е бил убит от служител на реда, откакто размахал нож против него. Мястото, където е станал случаят, е Фредония – предградие на Бъфало. Убийството е било същински потрес за локалните хора, защото е станало измежду бял ден – към 13,30 на обяд. Случаят е отразен от локални медии, които обаче не оповестяват името на жертвата. Твърдят единствено, че служителят на реда, който е стрелял, бил умел – с над 15 години стаж, и не можел да избегне трагичната развръзка. Той нямало да бъде подвеждан под отговорност.
Момчето е било дрогирано и точно това е причина за несъответстващото му държание по отношение на служителя на реда. Според американски медии, на убития е взета проба за опиати, само че резултатите от нея няма да станат ясни скоро. Някои от тях настояват, че дълго след случая органите на реда не са давали никаква информация по случая. Джордж, който преди идването на полицията се бил затворил и отказвал да излезе, имал доста прорезни рани по тялото си. Предполага се, че самичък си ги е нанесъл. За да го накара да излезе и да спре да се самонаранява, първо бил извикан екип пожарникари, а след това – и служители на реда, които трябвало да му оказват помощ. Вместо обаче да спасят момчето, един от тях го убива. „ Омръзна ми ченгетата да убиват хора в миг на рецесия в менталното им здраве”, е един от мненията към вест за шокиращия случай.
Много американци са потресени от сходни случаи, които напълно не са необичайност в Съединени американски щати. Малко преди гибелта на Джордж да вземем за пример в Невада служители на реда убиват 14-годишно момче в учебен двор, тъй като размахва нож, въпреки че наоколо до него няма нито един човек, когато може да нарани. За Фредония обаче гибелта на българина е казус. Предградието по принцип е доста умерено. Последният път, когато служител на реда в града е натискал спусъка, преди Пенев да бъде погубен, бил преди цели 15 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР