Плътността и здравината на костите се определя в детството, така

...
Плътността и здравината на костите се определя в детството, така
Коментари Харесай

Проучване: Децата, живеещи близо до паркове и зелени площи имат по-здрави кости

Плътността и здравината на костите се дефинира в детството, тъй че по-лесният достъп до паркове би могъл да предотврати фрактури при по-възрастните хора сочи изследване, представено от „ Гардиън ".

Проучване откри, че децата, живеещи до зелени площи имат доста по-здрави кости, което може да докара до изгоди за здравето през целия живот.

Учените са открили, че при децата, живеещи в обитаеми места с 20-25% повече паркове, костната издръжливост се е нараснала, което се равнява на половин година натурален напредък.

Първото по рода си изследване открива също, че рискът от доста ниска костна компактност при тези деца е с към 65 % по-малък.
Силата на костите нараства в детството и юношеството, след което се усилва до към 50-годишна възраст и по-късно стартира понижава.

Следователно увеличението на размера и достъпността на зелените площи за децата може да предотврати фрактури и остеопороза при по-възрастните хора, настояват откривателите.

Връзката сред зелените площи и по-здравите кости евентуално се дължи на по-високото равнище на физическа интензивност при децата, които живеят наоколо до паркове, защото това подтиква растежа на костите. Връзката е най-силна при зелените площи с дървета, което съгласно учените може да се дължи на обстоятелството, че те са по-привлекателни за посещаване.

" Колкото по-силна е костната маса в детството, толкоз по-голям е потенциалът й в по-късен стадий от живота ", споделя проф. Тим Наурот от университета в Хаселт, Белгия, който е част от изследователския екип дружно с доктор Хане Слюрс. " Така че същинското обръщение за публичното здраве от това изследване е, че урбанистите могат да създадат по-силни костите на децата, а това има дълготрайни последствия ".

Предишни проучвания са открили, че по-лесният достъп до паркове води и до други изгоди за развиването на децата, в това число по-нисък риск от наднормено тегло, по-ниско кръвно налягане, по-висок коефициент на просветеност и по-добро психическо и прочувствено здраве.

В изследването, оповестено в списание JAMA Network Open, са следени повече от 300 деца в района на Фландрия, Белгия, живеещи в градски, крайградски и селски региони.

Източник: БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР